Έλλειψη ύπνου: Οι 5 σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία σου και πώς να τις αντιμετωπίσεις


«Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά» λέει μια παλιά παροιμία και είναι απόλυτα σωστή. Και δεν αφορά μόνο στα παιδιά…

Αν είσαι όμως από εκείνες που δεν τα καταφέρνουν και τελικά κοιμούνται λίγο, φρόντισε να κάνεις αυτές τις λίγες ώρες ύπνου πιο ποιοτικές.

Δες πού μπορεί να αντιμετωπίσεις πρόβλημα και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό…

Ιδού μερικές απλές στρατηγικές του health24 για να αντιμετωπίσεις κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί στον οργανισμό σου όταν δεν κοιμάσαι αρκετά.

1. Εγκέφαλος

Μετά από μια μεγάλη μέρα στο γυμναστήριο ή έναν μαραθώνιο στο Netflix (!) μπορεί να μείνεις άυπνη για πάνω από 20 ώρες. Για τον εγκέφαλό σου, αυτό είναι παρόμοιο με το να οδηγείς στα όρια της μέθης, προειδοποιεί ο νευρολόγος και ειδικός στον ύπνο Dr. Guy Leschziner. Τι να κάνεις; Χαλάρωσε δύο ώρες νωρίτερα για να κοιμηθείς, τελικά, έξι ώρες που είναι το ελάχιστο για την προκαλούμενη από τον ύπνο νηφαλιότητα.

2. Μεταβολισμός

Ένας ύπνος λιγότερος των πέντε ωρών αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 15%, σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη. Οι διακυμάνσεις στη γκρελίνη και τη λεπτίνη, τις ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την όρεξη, οφείλονται για αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, λέει ο Dr. Leschziner. Τι να κάνεις; Αν έχεις  ari-condition στο δωμάτιό, xαμήλωσε, το καλοκαίρι, τη θερμοκρασία κάτω από τους 18 ° C. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείς τη «θερμογένεση» που βοηθά στην απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι θα υπάχει ισορροπία… Τον χειμώνα, απλά μη ζεσταίνεις άλλο το δωμάτιο.

3. Εσωτερικά όργανα

Οι άνθρωποι που κοιμούνται μόνο πέντε ώρες έχουν συνήθως αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μπορούν να γίνουν ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Adrian Williams του The Sleep Centre στο Λονδίνο. Τι να κάνεις: Σύμφωνα με τους ειδικούς 30 λεπτά περπάτημα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να αποτρέψει και να αντιστρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

4. Δέρμα

Το σώμα χρησιμοποιεί επίσης τον ύπνο για την εξάλειψη των τοξινών από το δέρμα, λέει ο Dr. Guy Meadows, συνιδρυτής του The Sleep School στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι άνθρωποι που δεν τα πάνε καλά με τον ύπνο παρουσιάζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης του δέρματος, αναφέρει το Universal Hospital Case Medical Center στις ΗΠΑ.  Τι να κάνεις; Καθάρισε το πρόσωπό σου και στη συνέχεια, εφάρμοσε μια καλής ποιότητας ενυδατική κρέμα και κοιμήσου σε μια μεταξωτή μαξιλαροθήκη για να ελαχιστοποιήσεις τις ρυτίδες.

5. Συνολική ανάπτυξη

Το 60 έως 70% του HGH σας, της αυξητικής ορμόνης, δηλαδή, που είναι υπεύθυνη για τα πάντα, από το μεταβολισμό μέχρι την ανάπτυξη των τριχών, παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μάλιστα μια μελέτη του Χάρβαρντ συνέδεσε τον ανεπαρκή ύπνο με λιγότερο αποτελεσματική παραγωγή. Τι να κάνεις; Να βρεις τρόπο να κοιμάσαι περισσότερο, πάση θυσία!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ