Κορονοϊός: Έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας


Μειώνεται το απόθεμα αίματος στα νοσοκομεία υπό τον φόβο να νοσήσουν από κορονοϊό οι εθελοντές αιμοδότες – Τι ζητάει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Μείωση των αποθεμάτων αίματος έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να απευθύνει έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες, σε συλλόγους και ομάδες αιμοδοτών αλλά κυρίως στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων να συνεχίσουν αλλά και να εντατικοποιήσουν τις οργανωμένες δράσεις για αιμοδοσία προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε αίμα.

Η έκκληση αυτή γίνεται με αφορμή τις επιπτώσεις στη ροή των αιμοδοτών που παρατηρήθηκε σε χώρες με έξαρση της πανδημίας όπως η Κίνα και η γειτονική Ιταλία. Η μείωση της ροής των αιμοδοτών έχει προκαλέσει και την μείωση των αποθεμάτων του αίματος γεγονός που προβληματίζει τους υπεύθυνους των υγειονομικών συστημάτων των δύο προαναφερόμενων χωρών που αναζητούν εσπευσμένα λύσεις.

Τι ζητά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θεωρεί «δικαιολογημένο» τον φόβο των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, «σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη Βόρεια Ιταλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά λοιπόν να διερευνηθεί κατά πόσο μπορούν να οργανωθούν αιμοδοσίες εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα σε δημοτικά ιατρεία και άλλες επικουρικές δομές υγείας, καθώς επίσης να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Υγείας αν θα συνεχίσουν αν γίνονται αιμοδοσίες ή θα τεθούν περιορισμοί ως προς την καταλληλότητα των εθελοντών αιμοδοτών.

Παράλληλα, ζητεί «με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας» να ενεργοποιηθούν όλοι όσοι βρίσκονται στο σχετικό πεδίο.

Έτσι καλεί:

  • όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και
  • τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ