Κορονοϊός: Παράταση της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων αν συνεχιστεί η κρίση

Παράταση των 4 μηνών αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «απαιτείται ατομική και συλλογική συνείδηση, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία θα είναι πιο σημαντικές από ό,τι είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση αρχικά». Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε όλους τους πολίτες να δείξουν αυτοπειθαρχία.

Απαιτείται ατομική και συλλογική συνείδηση, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία θα είναι πιο σημαντικές από ό,τι είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση αρχικά.

«Πολύ πιο βαθιές και έντονες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά θα είναι παροδικές», είπε ο υπουργός. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη θα γυρίσει από ανάπτυξη περίπου +1 σε ύφεση -1, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα απλά θα παραμείνουν σε θετικό ρυθμό. Πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και μαζικά αλλά όχι να κατρακυλήσουμε στο παρελθόν.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός είπε πως έχει δοθεί προτεραιότητα στο σύστημα δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας ότι «θα φτάσουμε εκτός προϋπολογισμού» και συμπλήρωσε «παράλληλα, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που νώ σήμερα θα εκδοθεί θα ενισχυθεί και η ΓΓΠΠ» ενώ πρόσθεσε πως έχει δοθεί επίσης βοήθεια από το υπουργείο οικονομικών και στην κυβέρνηση για την ενημέρωση του πολίτη.

Για τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, ο υπουργός είπε πως «στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε προχτές δε μιλάμε μόνο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για αυτές που θα έχουν πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου».

Θα παραμείνουν ανοιχτοί στον χρόνο αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, είπε ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας πως ξεκίνησαν δίνοντας αναστολή 4 μηνών αλλά όσο διαρκεί η κρίση υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης.

Μέσα σε δύο βδομάδες θα υπάρχουν σχετικές υπουργικές αποφάσεις για όλες τις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα αφορούν:

  • Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Αναστολή πληρωμών δόσεων για όλες τις ρυθμίσεις που έχει κάνει ο επιχειρηματίας

Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας είπε πως βρίσκονται σε συνεννοήσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Συνεδριάζει την Δευτέρα (16/03) το Eurogroup

Αναφορικά με το αυριανό Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ότι η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια προστατευτική ασπίδα για την υγεία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα διεκδικεί να ισχύσει για εμάς ό,τι θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες στους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα οι δαπάνες που θα γίνουν σχετικά με τους τρεις παραπάνω τομείς να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό του καινούριου δημοσιονομικού στόχου.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ