Κορονοϊός – Αεροπορικές εταιρίες: Μακράν η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του κλάδου


Κορονοϊός: Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο προχωρούσαν σήμερα σε πρωτοφανείς περικοπές δρομολογίων, κόστους και θέσεων εργασίας, εντείνοντας τις εκκλήσεις για βοήθεια έκτακτης ανάγκης καθώς το καθεστώς καραντίνας και οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πλήττουν ολοένα και περισσότερα βασικά δρομολόγια.

Οι ήδη πληγείσες μετοχές της IAG –μητρικής της British Airways—της easyJet και της Air France-KLM κατέγραψαν σήμερα βουτιά καθώς οι εταιρίες ακύρωσαν τις περισσότερες πτήσεις για τις ερχόμενες εβδομάδες, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιριών που έχουν σχεδόν σταματήσει τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας.

«Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ο κορονοϊός είναι μακράν η μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της αεροπορίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Finnair Τόπι Μάνερ, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε μείωση 90% της δυναμικότητάς της και προχώρησε στη δεύτερη προειδοποίηση για την κερδοφορία μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Οι προοπτικές σκιάστηκαν περαιτέρω αφού η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενώ οι ΗΠΑ επέκτειναν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Βρετανία και την Ιρλανδία και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία άρχισαν να ζητούν από όλους τους ταξιδιώτες να μπουν σε αυτοαπομόνωση. Η Γερμανία συμβούλευσε σήμερα τους πολίτες της να αποφεύγουν όσα ταξίδια στο εξωτερικό δεν είναι απαραίτητα.

Σε μια ασυνήθιστη κοινή ανακοίνωση, οι τρεις βασικές αεροπορικές συμμαχίες του κόσμου — oneworld, SkyTeam και Star Alliance– ζήτησαν κρατική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Η IAG, στην οποία ανήκουν οι ισπανικές Iberia και Vueling, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη δυναμικότητα για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου κατά τουλάχιστον 75% και θα αναβάλει τη συνταξιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου Γουίλι Γουάλς.

«Θα χρειαστεί συντονισμένη στήριξη από τις κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.

Οι μετοχές της IAG σημείωσαν πτώση 23,7% στις 13:57 ώρα Ελλάδας, με τη Wizz Air να υποχωρεί 21,2%, την easyJet 19,5%, τη Ryanair 18,8% και την Air France-KLM 16,5%.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν τρόπους να βοηθήσουν τη βιομηχανία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ