Κορονοϊός: Έγινε το πρώτο βήμα – Χορήγησαν πειραματικό εμβόλιο σε εθελοντή

Κορονοϊός: Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε σήμερα στο Σιάτλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Σε αυτήν την «ανοιχτή κλινική δοκιμή», θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

«Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, που χρηματοδοτούν τη δοκιμή. Ο στόχος είναι να εξεταστεί εάν το εμβόλιο παρουσιάζει τυχόν παρενέργειες και πόσο αποτελεσματικό είναι. Αναμένεται να διαρκέσει από έναν χρόνο έως 18 μήνες η πλήρης επικύρωση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να μολυνθούν από τις δόσεις, επειδή δεν περιέχουν τον ιό – ούτε μια εξασθενημένη εκδοχή του, όπως συμβαίνει συνήθως με τα εμβόλια.

Αντ ‘αυτού, το εμβόλιο χρησιμοποιεί έξυπνη γενετική τεχνολογία για να αξιοποιήσει τα κύτταρα του σώματος, ώστε να παράγει μικρά κομμάτια ιού που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεωρητικά, εάν αυτό το συνθετικό RNA εγχέεται σε ένα άτομο, θα πρέπει να εισέλθει στα κύτταρα και να προγραμματίσει τον εσωτερικό μηχανισμό τους για να απομακρύνει πρωτεΐνες που μοιάζουν ακριβώς με τον υποδοχέα στην επιφάνεια του ιού. Αυτοί οι πλωτοί υποδοχείς θα πυροδοτούσαν τότε το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να προκαλούν ασθένεια.

Ακόμη και αν οι αρχικές δοκιμές ασφάλειας πηγαίνουν καλά, «μιλάμε για έναν έως ενάμιση χρόνο» πριν το εμβόλιο να είναι έτοιμο για ευρεία χρήση, σύμφωνα με τον Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών του NIH.

Με πληροφορίες από: guardian

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ