Open Tv και BERTO LUCCI κινούνται νομικά κατά του “γιαλαντζί” δημοσιογράφου


Με σχετική ανάρτηση μετά το Open Tv, απάντησε και η εταιρεία BERTO LUCCI και δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του απαράδεκτου δημοσιογράφου που απείλησε την φαρμακοποιό, ενώ στο προσωπικό του προφίλ στο facebook υποστηρίζει ότι εργάζεται ως ambassador για την εταιρεία BERTO LUCCI.

Η απάντηση της εταιρείας: 

Ο Θανάσης Ζερβουδάκης κάτοικος Ψυχικού, δηλώνει δημοσιογράφος και απειλεί φαρμακοποιό, με θρασύτητα και χωρίς να γνωρίζει τις συνέπειες των πράξεών του, ακυρώνει κάθε έννοια δεοντολογίας και προσωπικών δεδομένων και διαπράττει τρία σοβαρά ποινικά αδικήματα σε ένα βίντεο μόλις 139 δευτερολέπτων

Μπαίνει σε ένα φαρμακείο στο Νέο Ψυχικό και με θρασύτητα -και προσβάλλοντας τη δημοσιογραφική κοινότητα- απειλεί την ιδιοκτήτρια του φαρμακείου επειδή δεν φοράει γάντια τη στιγμή που του δίνει τα ρέστα. Την απειλεί ενώ καταγράφει με το κινητό του την ίδια (σε σημείο φαίνεται ξεκάθαρα η άτυχη φαρμακοποιός) πως αν δεν αποστειρώσει τα κέρματα θα δημοσιοποιήσει το βίντεο.

Η έντρομη φαρμακοποιός, προφανώς για να ξεμπερδεύει με τον ενοχλητικό πελάτη κάνει την… αποστείρωση, ο πελάτης – δημοσιογράφος “γιαλαντζί” φεύγει και τελικά δημοσιεύει το βίντεο στα social media.

Το πρώτο ποινικό αδίκημα είναι αυτό της απειλής, το δεύτερο της εξύβρισης και το τρίτο της έκθεσης με παράνομη καταγραφή και παρά τη θέληση ατόμου, της καταγραφής προσώπου.

Τι ορίζει ο Νόμος για απειλή;

Συμφωνα με το Άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

Το Ποινικό Αδίκημα της Υποκλοπής

Η οποιαδήποτε καταγραφή και χρήση περιεχομένου συνομιλίας χωρίς τη συγκατάθεση του καταγραφόμενου συνιστά ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με πολυετή κάθειρξη.

Τόσο η υποκλοπή προφορικών/τηλεφωνικών συνδιαλέξεων όσο και η χρήση τέτοιου υλικού συνιστούν ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, απειλούμενα με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Οι σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα έχουν ως εξής:

  • Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών (370Α § 1 ΠΚ).
  • Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου (370Α § 1 ΠΚ).
  • Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών (370Α § 2 ΠΚ).
  • Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου (370Α § 2 ΠΚ).
  • Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους παραπάνω τρόπους (370Α § 3 ΠΚ).

Τι ορίζει το Άρθρο 361 του Ποινικού Κώδικα για εξύβριση

Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμησης (άρθρα 362 και 363), προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της φυλάκισης.

Όταν η προσβολή της τιμής δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, αν ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις και το πρόσωπο του ατόμου που προσβλήθηκε, ο υπαίτιος τιμωρείται με κράτηση ή με πρόστιμο. Η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 308 έχει και σ’ αυτή την περίπτωση εφαρμογή.

Για τα υπόλοιπα αδικήματα, δηλαδή της ψευδούς δήλωσης ότι είναι δημοσιογράφος, αλλά και το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι το επώνυμο του είναι “Ωνάσης” επισύρει μια σειρά ακόμα αδικημάτων.

Ποιος είναι λοιπόν ο… Θανάσης; 

Πρόκειται για έναν τύπο που καθημερινά ενοχλεί δεκάδες πολίτες μέσω των social media, προσπαθώντας να “ψαρέψει” κόσμο για εκπομπή της λεγόμενης trash tv. Δεν είναι δημοσιογράφος. Είναι απλά ένας τύπος που κάνει τη δουλειά των αποδυτηρίων, ψάχνοντας εναγωνίως κόσμο για να τον βάλει στους επισκέπτες ή να τους εκθέσει αν “πουλάνε” με τις ιδιαιτερότητές του.

Διαβάστε την επίσημη απάντηση του τηλεοπτικού σταθμού Open νωρίτερα:

Με μια λιτή, αλλά ξεκάθαρη ανακοίνωση το OPEN TV πήρε θέση για τον χρήστη που παριστάνει τον δημοσιογράφο του OPEN και απευθύνθηκε με απαράδεκτο τρόπο σε φαρμακοποιό.

«Χρήστης του κοινωνικού δικτύου facebook με όνομα λογαριασμού Athanasios Tanasis Zervoudakis, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δεν ανήκει στο δυναμικό του καναλιού. Eίναι προφανές ότι ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN θα στραφεί νομικά κατά του συγκεκριμένου προσώπου για τους ψευδείς του ισχυρισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά το κανάλι, ενώ παρόμοια ήταν και η αντίδραση του διευθυντή ειδήσεων του καναλιού Δημήτρη Μιχαλέλη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο συγκεκριμένος… ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο του OPEN δεν θα μπορούσε να περάσει.

Αυτός ο τύπος μετά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, είμαστε σίγουροι πως θα εμφανιστεί ως θύμα παραπληροφόρησης και δυσφήμισης. Εδώ είμαστε και θα του απαντήσουμε άμεσα.

Δείτε το επίμαχο βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ