Ανοσία της αγέλης – Κορονοϊός: Τρόμος για την άκρως επικίνδυνη στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας


Ανοσία της αγέλης – Κορονοϊός: Με έκπληξη αλλά και ανησυχία παρατηρούν – κλεισμένοι ως επί το πλείστον μέσα στα σπίτια τους -, οι πολίτες του υπόλοιπου πλανήτη τον τρόπο που επέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο και ο πρωθυπουργός του Μπόρις Τζόνσον να διαχειριστούν την παγκόσμια απειλή του κορονοϊού.

Ενώ όλος ο πλανήτης έχει περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις του στις πλέον απαραίτητες, η είδηση ότι 26.000 άτομα συνωστίστηκαν σε στάδιο της Ουαλίας για να παρακολουθήσουν συναυλία, μαρτυρά μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του θέματος.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον εξής άξονα: αφού, πλέον, η μετάδοση του ιού γίνεται ήδη μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας.

Ο στόχος, όπως αναφέρον αναλυτές, είναι αφενός να καταστεί πιο αργή η εξάπλωση (πιο ομαλή καμπύλη), με παράλληλη διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» (herd immunity) σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Patrick Wallace, δήλωσε ότι ένας βαθμός «ανοσίας της αγέλης» θα βοηθήσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Sir Patrick, «σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βρετανίας θα χρειαστεί να εκτεθούν στον κορονοϊό, προκειμένου η ανοσία της αγέλης να τους προστατεύσει στο μέλλον». Διαφορετικά, είπε, αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσε να γίνει μια ετήσια πληγή στις κοινότητές μας.

Ανοσία της αγέλης – Κορονοϊός: Τι είναι

«Ανοσία της αγέλης» είναι όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης – και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον κορονοϊό, η «ανοσία της αγέλης» εξαρτάται από αρκετούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί για να μειωθεί ο αντίκτυπος της νόσου.

Ο Sir Patrick δήλωσε στο Sky News ότι περίπου το 60% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να μολυνθεί από κορονοϊό, προκειμένου η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία από τα μελλοντικά κρούσματα.

Ενώ αυτή η έκθεση συνεχίζεται, η Βρετανική Κυβέρνηση ελπίζει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι.

Ανοσία της αγέλης – Κορονοϊός: Αντιδράσεις

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις αμφισβήτησε την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την επιστήμη αυτού του ιού, δεν υπήρχε στον πληθυσμό μας για αρκετό καιρό για να μάθουμε τι κάνει με ανοσολογικούς όρους».

«Κάθε ιός λειτουργεί διαφορετικά στο σώμα σας και διεγείρει ένα διαφορετικό ανοσολογικό προφίλ. Μπορούμε να μιλήσουμε για θεωρίες, αλλά επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια κατάσταση όπου πρέπει να δούμε δράση».

Ανοσία της αγέλης – Κορονοϊός: Αναδίπλωση Τζόνσον

Παρά την επιμονή του Μπόρις Τζόνσον να μην κλείσει τα σχολεία και να επιβάλει τους σημαντικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει στους πολίτες τους τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, την Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προειδοποίηση επιστημόνων ότι με τη στρατηγική που ακολουθούσε μέχρι χθες, η χώρα θα ερχόταν αντιμέτωπη με το θάνατο 260.000 πολιτών.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα κατά του νέου κορονοϊού στο Imperial College, που συγκαταλέγεται μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, η στρατηγική της «καταστολής της επιδημίας» με μέτρα κοινωνικής απομόνωσης σαν αυτά που εξήγγειλε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός για περίοδο έως 18 μήνες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη στρατηγική του «μετριασμού» της έξαρσης του ιού.

Οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τρέχουσα απειλή για τη δημόσια υγεία είναι η πιο σοβαρή από τέτοιου είδους ιό από την εποχή της ισπανικής γρίπης του 1918 με τα εκατομμύρια θυμάτων.

Προσθέτουν ότι η προσπάθεια καταστολής του κορονοϊού με περιοριστικά μέτρα είναι «η μόνη βιώσιμη στρατηγική» αυτή τη στιγμή, έστω και αν «οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πολιτικής θα είναι βαθιές».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ