Κορονοϊός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 400 ευρώ


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στα 400 ευρώ αναμένεται να είναι το ύψος του επιδόματος για τη στήριξη των εργαζομένων, που οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19. 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να δεχθεί τις αιτήσεις των εργοδοτών και στη συνέχεια τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων για να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το ακριβές ποσό του επιδόματος θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας, και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ