Κορονοϊός – Δείτε LIVE: Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για εργαζομένους και επιχειρήσεις

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ανακοινώνονται αυτήν την ώρα τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας έχουν φτάσει καταγγελίες από εργαζόμενους ότι οι εργοδότες προχώρησαν στην απόλυσή τους μετά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού. Έτσι, εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει στο πακέτο μέτρων το μεσημέρι και μία πτυχή που αφορά στην προστασία των θέσεων εργασίας. Αναμένεται λοιπόν να μην δοθεί κανένα βοήθημα σε όσες επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτό το διάστημα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται πως λαμβάνεται μετά τα απανωτά κρούσματα αντεργατικής συμπεριφοράς και θα αφορά μόνο όσες επιχειρήσεις κάνουν απολύσεις εκμεταλλευόμενες την κρίση στην αγορά λόγω του ιού.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Μεταξύ άλλων, σήμερα θα ανακοινωθούν τα εξής:

  • Κάλυψη του μισθού για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα τους καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους αναμένεται να φτάνει τα 400 ευρώ. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).
  • Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους. Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία. Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%. Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

Όπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ που θα τις διανείμει σε όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορωνοϊού, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων στην αίθουσα.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ