Χαρίτσης: «Ανεπαρκή τα μέτρα – Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης»

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: «Ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα (18/03) η κυβέρνηση για την άμβλυνση των κοινωνικοοιοκονομικών επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού.

«Η σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο και αυτονόητο βήμα, το οποίο όμως είναι και ανεπαρκές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» αναφέρει. «H κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της».

Περαιτέρω, ο Αλ. Χαρίτσης καταθέτει με τη δήλωσή του «τις απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών», στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η κυβέρνηση «χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος»:

Μεταξύ των εν λόγω παρεμβάσεων που προτείνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η «πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος», καθώς, όπως σημειώνει, «το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων».

Επιπλέον παρατηρεί, ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν», ενώ τονίζει ότι «απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας». Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, επισημαίνει ότι «τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν», αλλά «απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας». Αναγκαία είναι επίσης και η «επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα, καθώς και η απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής)». Απαιτείται επίσης «ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων» και «να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ), καθώς έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους – γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στη δήλωσή του την ανάγκη «να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών» καθώς και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για τους οποίους δεν υπήρξε καμία μέριμνα. Τέλος επισημαίνει, πως πρέπει «άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπή, ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

«’Αλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει για αυτό, δημιουργώντας το μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία, αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία», τονίζει ο ίδιος, υποδεικνύοντας τα 35 δισ. ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση «ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή».

«Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι;» αναρωτιέται κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Χαρίτσης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ