Κορονοϊός: Τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή – Ποιες επιχειρήσεις και πότε θα την λάβουν

Κορονοϊός: Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα δοθεί μέσω Taxisnet – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση αποτελεί ένα καινούργιο μέτρο, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, λαμβάνεται καθώς είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τραπεζικό προφίλ σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Θα δοθεί εντός του επομένου διμήνου μέσω του Taxisnet και τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

«Επιστρεπτέα» σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της θα επιστραφεί στην πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο.

Οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και σε ποιες επιχειρήσεις θα αφορά, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου- θέμα για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις- η καταστροφή αποθεμάτων που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον υφυπουργός, υπάρχει στενή παρακολούθηση, μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ, τι συμβαίνει στην οικονομία.

Η εικόνα είναι ότι έως τις 12 Μαρτίου υπήρχαν μεγάλες αλλαγές μεταξύ κλάδων, όχι όμως δραματική μείωση της κατανάλωσης, όπως επίσης δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα έως τις 16 Μαρτίου και στα δημόσια έσοδα.

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης είπε πως θα εξεταστούν και θα αντιμετωπιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα πολλά θέματα για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι μεταχρονολογημένες επιταγές.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ