Ποιους χτυπάει στην Ελλάδα ο ιός – Οι ηλικίες των κρουσμάτων

«Τουλάχιστον 2.000 με 3.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό», επανέλαβε σήμερα Πέμπτη (19/3) κατα ατην ενημέρωση των εκπροσώπων Τύπου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση μέχρι σήμερα Πέμπτη (19/3) σχετικά με τον κορονοϊό:

 • Εντοπίστηκαν 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, με το σύνολο να φθάνει τα 464 επιβεβαιωμένα.
 • 72 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης.
 • 78 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας
 • Ολοι οι ασθενείς παίρνουν ειδική αντιϊκή θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69 έτη.
 • 19 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο

Ο κ. Τσιόδρας αμέσως μετά την ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων μίλησε για την κατάσταση της υγείας των θυμάτων αλλά και των άλλων ασθενών.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στον έκτο ασθενή που έχασε το πρωί της Πέμπτης τη ζωή του στην Καστοριά, λέγοντας ότι είχε πολλά προβλήματα υγείας. «Όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους είχαν πολλά προβλήματα υγείας», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι άνδρες και πώς έχουν περισσότερες πιθανότητα να νοσήσουν πιο σοβαρά.

Οι θάνατοι και οι ευπαθείς ομάδες

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στους θανάτους παγκοσμίως αλλά και στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που ήταν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου, η νόσος κατέληξε σε θάνατο για περίπου 2% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη:

 • Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με την πνευμονία από τον ιό είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%
 • Οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου με ποσοστό 15%

«Στην πατρίδα μας τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Ποιοι είναι αυτοί:

 • Κινδυνεύουν άτομα με καρδιακά προβλήματα
 • Διαβήτη
 • Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μία σημαντική γραμμή άμυνας στον ιό». Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1% ενώ σε αυτούς με υποκείμενο νόσημα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη.

Χορήγηση ορού και το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε εξηγώντας πως γίνονται πολλές έρευνες για να βρεθεί τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Ένα από αυτά που εξετάζεται είναι η χορήγηση ορού από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και έχουν θεραπευτεί. Γι’ αυτό και ειδική ομάδα ιατρικού προσωπικού αναμένεται το επόμενο διάστημα, αν δοθεί το τελικό οκ, να ξεκινήσει να κάνει τις σχετικές χορηγήσεις.

Ο επικεφαλής του ΕΟΔ αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο που ετοιμάζεται στις ΗΠΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματά του θα φανούν σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 45 άνθρωποι θα συμμετέχουν σε αυτή, το εμβόλιο θα δοθεί σε 2 δόσεις, με διαφορά 28 ημερών.

Ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν λάβει την πρώτη δόση και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 4 μήνες. Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε, ότι με βάση αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να έχουμε το σωτήριο εμβόλιο πριν το καλοκαίρι.

«Είμαστε στην ένατη βδομάδα»

«Είμαστε στην ένατη βδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται» ήταν η φράση με την οποία ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα για τους νεφροπαθείς.

Στόχοι του υπουργείου Υγείας είναι:

 • Να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες
 • Να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι
 • Τα κρούσματα στη χώρα μας

Από την Παρασκευή θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ καθημερινά λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου, σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας ότι «Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here