Κορονοϊός – Βρούτσης: Διαθεσιμότητα και όχι απολύσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται


Κορονοϊός στην Ελλάδα: Όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε η τρίτη δέσμη μέτρων από την Κυβέρνηση.

«Τα νέα θετικά δεδομένα που προέκυψαν από την επιτυχία της κυβέρνησης να ενταχθεί η χώρα μας σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης μας δίνουν τη δυνατότητα, πάντα προσεκτικά, υπεύθυνα και απόλυτα μελετημένα, να διευρύνουμε το δίχτυ της κοινωνικής και της οικονομικής μας παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τη νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς αναστολής της εργασιακής σύμβασής τους, γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε τα εξής:

  • Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον, που δημιουργείται, ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν, με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.
  • Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
  • Το μέτρο είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων, την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων όσον αφορά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού. «Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές “ανάσες” στις επιχειρήσεις, για να αντέξουν» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
  • Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, ένεκα των έκτακτων συνθηκών, απαγορεύεται ρητά να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και, σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη.
  • Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
  • Οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελέσουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.
  • Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους.
  • Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, θα αποκλείεται από την υπαγωγή στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.
  • Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τηρείται γι’ αυτόν το σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
  • Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν, από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2020 έως τώρα, ανεξάρτητα από το εάν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. «Κι αυτό, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία. Έτσι, στηρίζουμε το σύνολο του κόσμου της εργασίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.
  • «Προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις και στους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση στη ρευστότητά τους και οι οποίες πρέπει να μείνουν όρθιες για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση που περνάμε, προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το Δώρο του Πάσχα στο σύνολό του και σύμφωνα με τον προβλεπόμενο νόμο, στους εργαζόμενους το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα, με τη χρονική μετάθεσή του, μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής στο νέο χρόνο καταβολής του. Ασφαλώς, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, μπορούν να το κάνουν» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
  • Για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, αλλά και στην προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού στις τράπεζες για την είσπραξη της σύνταξής τους, σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με σκοπό να λάβει απόφαση, βάσει της οποίας οι συντάξεις θα καταβληθούν σε προγενέστερο χρόνο και σε διαφορετικούς χρόνους για την αποφυγή του συνωστισμού των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί, ως εξής:

  • Οι συντάξεις των μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου.
  • Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου.
  • Οι συντάξεις των μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου.

«Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να πάνε στις τράπεζες, διότι τα χρήματά τους θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Άρα, δεν χρειάζεται η παρουσία τους στις τράπεζες, για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ