Κόκκαλης για κορονοϊό: Κούρεμα οφειλών τώρα από τις τράπεζες και όχι μετακύλιση των δόσεων


Κάλεσμά στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις, ώστε να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εγχώριες τράπεζες να προχωρήσουν σε κούρεμα οφειλών και διαγραφή τόκων προς τους οφειλέτες που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, απηύθυνε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» της τηλεόρασης TRT και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Ο κ. Κόκκαλης τόνιζε πως οφείλουν άπαντες να βάλουν πλάτη, ακόμη και οι τράπεζες οι οποίες δεν πρέπει να περιοριστούν σε μία χρονική μετακύλιση των δόσεων. «Ο πρωθυπουργός, εξήγησε, είπε χθες ότι πρέπει να περάσουμε την πανδημία με κοινωνική δικαιοσύνη. Οι τράπεζες όμως είναι ένας βασικός κρίκος που δε θα βάλει πλάτη. Οι τράπεζες θα δεχθούν παράταση των δόσεων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βάζουν πλάτη. Θα μπορούσαν να έχουμε και κουρέματα οφειλών κατά περίπτωση, καθώς και διαγραφή τόκων. Δεν μπορείς σε μία επιχείρηση που έχει κλείσει να λες ότι «εγώ απλά τα ποσά τα οποία μου οφείλεις θα τα πάρω αργότερα, χωρίς καν να λες ότι θα διαγράψεις και τον τόκο». Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για το εάν υπάρχουν αστοχίες στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως «σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές δύο είναι οι λέξεις που πρέπει να μας χαρακτηρίζουν όλους: Η υπευθυνότητα και η ταπεινότητα. Να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην πανδημία εφαρμόζοντας τα μέτρα και ταπεινοί, μιλώντας όταν πρέπει. Ως αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνήσαμε στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και είμαστε μαζί όλα τα κόμματα. Τα πρώτα μέτρα όμως ήταν πολύ αποσπασματικά. Μας κατηγόρησαν για λαϊκισμό και μικροπολιτική. Μετά από δύο ημέρες, εξήγγειλαν κι άλλα μέτρα, που σίγουρα είναι σε θετική κατεύθυνση. Και ρωτάω: Γιατί αναγκάστηκε να επεκτείνει οριζόντια τα μέτρα η κυβέρνηση; Το ότι εκφράζουμε την ανησυχία των συμπολιτών μας δε σημαίνει ότι λαϊκίζουμε ή κάνουμε μικροπολιτική».

Ο πρώην υφυπουργός είπε επίσης πως τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν έχουν πολλές αδικίες, αφήνοντας εκτός αρκετές κατηγορίες επαγγελμάτων που πλήττονται από την κρίσιμη κατάσταση. Έτσι, ζήτησε από την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα και όχι να εξαγγέλλει κάτι ανά τρεις ημέρες για επικοινωνιακούς λόγους. Να χρησιμοποιήσουν το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ που τους αφήσαμε».

Τέλος, για την κατάσταση στον Έβρο ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε πως «η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση της εκάστοτε πολιτείας. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οφείλω να τους συγχαρώ».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ