Κορονοϊός: Επιχειρήσεις – Οι αποφάσεις για αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών


Κορονοϊός: Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά άμεσα την υλοποίηση του πακέτου μέτρων για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας 

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, υπέγραψε σήμερα δύο υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη και δίνεται παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις Φ.Π.Α., στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού (COVID-19).

Ειδικότερα, με την πρώτη Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών παρατείνονται μέχρι και την 31η/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και 30/04/2020 των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορονοϊού.

Επιπλέον, έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Περαιτέρω, αναστέλλεται μέχρι και την 31η/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.

Επισημαίνεται ότι οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής δεν υπολογίζονται κατά την καταβολή.

Ταυτόχρονα, με τη δεύτερη Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών παρατείνονται μέχρι και την 31η/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και 30/04/2020 των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορονοϊού.

Επιπλέον, αναστέλλεται μέχρι και την 31η/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/3/2020 οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) των ανωτέρω προσώπων. Ομοίως, επισημαίνεται ότι κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.

Τέλος, για τη διαφύλαξη και προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ορίζεται στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων οι εργαζόμενοί τους (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, δεν επιτρέπεται να καταγγείλουν καμία σύμβαση εργασίας και, σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ίδιο τον αριθμό των θέσεων εργασίας για τον ίδιο χρόνο που έχει χορηγηθεί η αναστολή. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.

Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι να στηρίξουν έμπρακτα και ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, προσφέροντάς τους τον αναγκαίο χρόνο για να ανακάμψουν, μόλις τελειώσει η πρωτοφανής δοκιμασία που βιώνουν.

«Η δύσκολη αυτή προσπάθεια θα συνεχιστεί. Επιδίωξη όλων μας είναι να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ