Οδηγός για ασφαλές «σερφάρισμα» για τον κορονοϊό


Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων και σε συνέχεια των οδηγιών που εκδόθηκαν στις 16 Μαρτίου, καλούν τους πολίτες, ανεξαρτήτως της εμπειρίας που μπορεί να έχουν σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών, να έχουν ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή κατά τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. 

Συγκεκριμένα:

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με υποτιθέμενο υλικό σχετικά με τον κορονοϊό και συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό. Οι χρήστες καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή σε κάθε μήνυμα που στον τίτλο ή στο περιεχόμενό του αναφέρεται στον Covid-19.

Έχουν εντοπιστεί ψευδείς καταχωρίσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπόσχονται θεραπεία από τον κορονοϊό Covid-19 με λύσεις που πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ. Καλούμε τους πολίτες να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς για την ενημέρωση τους από τον κορονοϊό. Ενδεικτικά προτείνονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ειδική ενότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κορονοϊό και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Έχουν υπάρξει αναφορές για σελίδες που είχαν χάρτες με εξέλιξη της πανδημίας και επιχειρούσαν να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών. Για τη διευκόλυνση των χρηστών, σημειώνεται ότι η σελίδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με την καταγραφή της πανδημίας η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη διεύθυνση https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Έγκυρη πληροφόρηση για τις εξελίξεις της έρευνας σχετικά με τον κορονοϊό

Ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) (http://www.ekt.gr/el/covid-19).

Όπως σημειώνει το ΕΚΤ «ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο».

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ