Να συμπεριληφθούν οι ασκούμενοι δικηγόροι στους δικαιούχους της ενίσχυσης των 800 ευρώ ζητά ο ΔΣΑ


Κορονοϊός: Αίτημα να υπαχθούν στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από τον κορονoϊό και οι ασκούμενοι δικηγόροι (συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν επιτύχει στις πρόσφατες εξετάσεις ασκούμενων, αλλά δεν έχουν ακόμα κάνει έναρξη στην εφορία) ζητεί ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Με επείγουσα επιστολή του σε υλοποίηση δια περιφοράς ΔΣ, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση, κοινοποιούμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο κ. Βερβεσός ζητεί συγκεκριμένα:

α) να καταβληθεί και σε αυτούς το έκτακτο επίδομα των 800 € και,

β) να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ κλάδου Υγείας, κατ’ αρχάς για 3 μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, και εν τέλει για όσο χρονικό διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις περί καταβολής έκτακτου επιδόματος ποσού 800 € σε κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και το από 20/3/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, που παραθέτει τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των πληττόμενων κλάδων, στους δικαιούχους καταβολής συμπεριελήφθησαν ορθώς και οι δικηγόροι.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της από 20-3-2020 ΠΝΠ, μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ληφθείσα σχετική πρόνοια αφορά και τους ασκούμενους δικηγόρους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει κάνει έναρξη στην εφορία, ώστε να λάβει ΚΑΔ, κάτι που άλλωστε δεν υποχρεούνται να πράξουν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επισημαίνεται, δε, ότι ως δικαιούχοι στην ως άνω ΠΝΠ προσδιορίζονται (άρθρο όγδοο) οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν.4387/2016, στο οποίο αναφέρονται τα εξής «Αυτοτελώς απασχολούμενοι είναι τα πρόσωπα που ασκούν ανεξάρτητο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ. Ελεύθεροι επαγγελματίες είναι τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ».

Οι ασκούμενοι, δε, δικηγόροι έχουν υποχρέωση καταβολής ασφάλειας υγείας, συνεπώς υπάγονται στον ΕΦΚΑ (τ.ΟΑΕΕ). Επομένως, ερμηνευτικά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάγονται στις προβλέψεις της ανωτέρω ΠΝΠ.

Λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της συνακόλουθης μείωσης των εισοδημάτων των δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, τόσο η συνέχιση της απασχόλησης μεγάλου αριθμού ασκούμενων δικηγόρων όσο και η καταβολή αμοιβής-αποζημίωσης σε αυτούς φοβούμεθα ότι δυστυχώς θα τεθούν εν αμφιβόλω για άγνωστο χρονικό διάστημα. Είναι, περιττό, δε να τονίσουμε ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, με σημαντικές σπουδές στην πλειοψηφία τους, πέραν των προπτυχιακών, οι οποίοι έχουν πλέον εισέλθει στην αγορά εργασίας, έστω και υπό τη μορφή της μαθητείας, και οι οποίοι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα διαβίωσης, πλην της αμοιβής-αποζημίωσης που λαμβάνουν από το γραφείο ή τη δικηγορική εταιρεία στην οποία ασκούνται.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, καθώς και την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι η λίστα των δικαιούχων είναι «δυναμική» και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις και εκτιμώντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πλήττονται, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστεί μέσω των Υπουργικών αποφάσεων που αναμένεται να εκδοθούν, ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν και τους ασκούμενους δικηγόρους ως ακολούθως:

1) Καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 € για την ίδια χρονική περίοδο με τους υπόλοιπους δικαιούχους, ήτοι από 16.3.2020 έως 30.4.2020, και για όποιο ακόμα χρονικό διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα. Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί ότι το έκτακτο βοήθημα το δικαιούνται και όσοι έχουν επιτύχει στις πρόσφατες εξετάσεις ασκούμενων δικηγόρων, αλλά δεν έχουν ακόμα κάνει έναρξη στην εφορία (εξαιτίας διαδικαστικών λόγων).

2) Προκειμένου να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι καταβολής του επιδόματος θα υποβληθούν στην οικεία πλατφόρμα: α) αίτηση από τον ασκούμενο δικηγόρο και β) δήλωση από τον δικηγόρο, ο οποίος τον απασχολεί και έχει ήδη υποβάλει – κατά την έναρξη της άσκησης – σχετική δήλωση στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

3) Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ κλάδου Υγείας, ποσού 30 € περίπου, για 3 μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και για όσο χρονικό διάστημα εν τέλει ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα.

Είναι σημαντικό στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους πλέον αδύναμους, όπως εν προκειμένω είναι οι ασκούμενοι δικηγόροι μας.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ