Ποιες τροφές απαγορεύονται στους σκύλους & στις γάτες; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει όλη η οικογένεια


Η διατροφή των ζώων μας είναι τόσο σημαντική όσο και η δικιά μας. Θα θέλαμε λοιπόν να φάμε κάτι το οποίο είτε δεν θα μας έκανε καλό στην υγεία μας, είτε θα μας προκαλούσε δυσφορία;

Μάλλον όχι! Τότε γιατί το ζώο μας να φάει κάτι το οποίο θα του φέρει όλα τα παραπάνω και το κυριότερο δεν θα το έχει επιλέξει εκείνο … Αλλά εμείς!
Σας παραθέτω λοιπόν ποιες τροφές είναι απαγορευτικές για τα ζωάκια μας.

Απαγορεύονται:

Παγωμένο ή καυτό φαγητό: Τα παγωμένα ή καυτά φαγητά προκαλούν στομαχικά προβλήματα.

Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους: Η λακτόζη που περιέχεται στα συγκεκριμένα γάλατα μπορεί να προκαλέσει διάρροια καθώς και εντερικά προβλήματα.

Κόκαλα κοτόπουλου, αρνιού: Λόγω του ότι θρυμματίζονται εύκολα μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό και το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο.

Πατάτες & Ψωμί: Οι τροφές αυτές δεν έχουν να δώσουν τίποτα στο κατοικίδιο μας, το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι διάρροια.

Κρεμμύδια: Περιέχουν τοξική ουσία η οποία καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Χόρτα: Τα χόρτα προκαλούν κολίτιδα. Αφήστε τον σκύλο ή την γάτα να επιλέξει πότε θα τα φάει μόνο του ώστε να προκαλέσει εμετό γιατί μπορεί να έχει δυσπεψία.

Σταφύλια: Προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.

Κουκούτσια φρούτων: Όπως των κερασιών, των βερίκοκων, των ροδάκινων και λιγότερο τα κουκούτσια του μήλου και του αχλαδιού περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες που είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν εμετούς, διάρροια και σε ορισμένα ζώα και καρδιακά προβλήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία, καθώς επίσης και ειλεό, ανάλογα με το μέγεθος του κουκουτσιού.

Σοκολάτα: Περιέχει «θειοβρωμίνη», μια τοξική για τα σκυλιά ουσία που μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Γλυκά γενικότερα: Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, αλλά και πέτρα στα δόντια.

Αλμυρά: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στην μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα –ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου.

Καφές: Η καφεΐνη πιθανόν να προκαλέσει καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα.

Αλκοόλ: Προκαλεί καρδιά προβλήματα και προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: [email protected]

Πηγή: Mothersblog.gr



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ