Κορονοϊός: Έκπτωση 25% στους φόρους εργαζομένων και επιχειρήσεων – Ποιοι εξαιρούνται


Κορονοϊός:  Σε ένα μέτρο αντιστάθμισης των απωλειών των φορολογικών εσόδων λόγω της κρίσης του κορονοϊού προχώρησε το οικονομικό επιτελείο

Διευρύνεται από την επόμενη εβδομάδα το πλαίσιο προστασίας των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, ανέφερε χθες (24/03) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ενώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε πως θα υπάρξει έκπτωση 25% στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (με εξαίρεση τον ΦΠΑ) εφόσον πληρωθούν στην ώρα τους και οι φορολογούμενοι – ασφαλισμένοι δεν κάνουν χρήση των μέτρων αναστολών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Το κίνητρο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας η τελική μορφή του.

Πρόκειται για παροχή έκπτωσης 25% στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που, ενώ έχουν δικαίωμα να αναστείλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα τις πληρώσουν εμπρόθεσμα.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται

⦁ Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

⦁ Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Συγκεκριμένα:

α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

⦁ Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

⦁ Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

⦁ Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.

⦁ Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

⦁ Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

⦁ Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

⦁ Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες) προβλέπεται:

⦁ Η αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

⦁ Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

⦁ Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.

⦁ Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία.

⦁ Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

⦁ Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από την στιγμή που αυτή είναι α’ κατοικία.

⦁ Η διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

⦁ Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με την απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Η θέσπιση του σχετικού μέτρου περιλαμβάνει κάποιες λεπτομέρειες για τι επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους – Ποιοι εξαιρούνται

Αναλυτικά:

1. Το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση είτε έχουν πληγεί ιδιαίτερα με την κρίση κορονοϊού.

2. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί, το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

3. Oι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε κλάδους που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση ή πλήττονται και απασχολούν από έναν έως και πέντε υπαλλήλους, αποκτούν δικαίωμα έκπτωσης μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Προσοχή: Όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στις λίστες θα πρέπει να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κανονικά και εμπρόθεσμα καθώς δεν δικαιούνται ούτε την 4μηνη αναστολή αλλά ούτε και την έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη εξόφληση.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που θα οριστικοποιηθεί και θα αποτυπωθεί στην επόμενη ΠΝΠ προβλέπει την ενεργοποίηση του μέτρου της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις που η προθεσμία τους λήγει έως και τις 30 Απριλίου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως από το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων εξαιρείται ο ΦΠΑ ο οποίος είτε θα καταβληθεί εμπρόθεσμα στο σύνολό του είτε θα καταβληθεί στο σύνολό του έως και τις 31 Αυγούστου 2020 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ