ΕΕ: Ναυάγιο στις συζητήσεις των «27» για το κορονο-ομόλογο


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς οι «27» δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος σε σημεία «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη υπήρξε μακρά διαφωνία σχετικά με το εάν στο κοινό ανακοινωθέν θα γινόταν λόγος περί διαμοιρασμού των βαρών, ώστε να επέλθει η απαραίτητη οινομική «ανάσα», αναφέρει το Bloomberg.

Στην προ ημερών συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είχαν πετάξει το «μπαλάκι» στους ηγέτες της, οι οποίοι, όμως, τους το… επέστρεψαν ζητώντας τους να επανέλθουν με νέες προτάσεις σε δύο εβδομάδες, αναφέρει η ίδια πηγή.

Η σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία πίεζαν για πιο ριζικά βήματα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ουσιαστικά, πίεζαν για την έκδοση του ευρωπαϊκού κορονο-ομολόγου.

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, στη συνεδρίαση. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica. Ο Κόντε, βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε έκκληση να προχωρήσει η έκδοση του κορωνο-ομολόγου, ωστόσο η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Η Ιταλία, ακόμη, έθεσε «βέτο» στην παρουσίαση του ESM ως λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Bloomberg κάνει λόγο για μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση.

Επιμένει στο κορωνο-ομόλογο η Αθήνα

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, επέμεινε στην ανάγκη έκδοσης του κορονο-ομολόγου.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, στήριξε την επιστολή που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες της Ε.Ε. αναφορικά με το εν λόγω αίτημα, τονίζοντας πως αυτές οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ