Δήλωση-πρόκληση από την Τουρκία: Εκκενώσαμε τον Έβρο, αλλά…μετά τον κορονοϊό δεν θα τους εμποδίσουμε


Tην αποχώρηση προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη με αφορμή την πανδημία του κορονοϊου, ανακοίνωσε και επίσημα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλου. 

«Να σας αποκαλύψω πως στην Αδριανούπολη χθες το βράδυ εκκενώσαμε το Παζάρκουλε. Πήραμε τους πρόσφυγες ναι τους πήγαμε σε 9 πόλεις. Τους φιλοξενούμε και και σε κέντρα επαναπροώθησης. Μέχρι τα ξημερώματα κάναμε επιχείρηση και απομακρύναμε 5800 πρόσφυγες» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Τουρκιά με τη λήξη της κρίσης του κορονοϊου θα συνεχίσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.

«Εμείς το κάναμε αυτό για προληπτικούς λόγους.Όμως κανένας να μην εφησυχάσει, μόλις τελειώσει αυτή η επιδημία και το ρίσκο αυτό, οποιοσδήποτε θα θελήσει να πάει στο Παζάρκουλε, εμείς και δεν θα τον εμποδίζουμε. Δεν υπάρχει κάποια υποχώρηση η αλλαγή στην πολιτική μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Επιχείρηση-εξπρές λόγω κορονοϊού

Με μία αστραπιαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις των τουρκικών αρχών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα διέλυσαν τον καταυλισμό που υπήρχε απέναντι από το φυλάκιο των Καστανιών και μετέφεραν σε άλλο σημείο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους οποίους και έθεσαν σε καθεστώς απομόνωσης. Η κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με την εξάπλωση του Covid-19 τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. H γείτονα χώρα μέχρι και χθες είχε 92 καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ η κυβέρνηση διαμορφώνει ειδικά νεκροταφεία για όσους πεθαίνουν από κορονοϊό.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Μερικό lockdown σε 30 πόλεις ανήγγειλε ο Ερντογάν

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή σε διάγγελμά του προς το τουρκικό έθνος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε αυστηρότερα μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Συνέστησε σε όλους τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω από το σπίτι τους αν δεν υπάρχει λόγος, και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας σε σπίτια και καταστήματα. Η διάρκεια των μέτρων θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά θα τηρηθούν αυτά από τους πολίτες, όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Αναλυτικά, τα 7 μέτρα που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος είναι τα εξής:

1. Οι μετακινήσεις μεταξύ πόλεων εντός της Τουρκίας γίνονται μόνο με άδεια του νομάρχη.

2. Ο ιδιωτικός τομέας θα εφαρμόσει ευέλικτο σύστημα εργασίας, με ελάχιστο προσωπικό, όπως συμβαίνει ήδη στον δημόσιο τομέα. Στις αρχές της εβδομάδας, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι και με βάρδιες.

3. Οι επιβάτες θα κάθονται σε απόσταση μεταξύ τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

4. Οι χώροι για πικνίκ, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα δάση θα είναι κλειστά για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και η κοινωνική απόσταση θα επιβληθεί κατά τις εργάσιμες ημέρες.

5. Οι στρατιώτες θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών κατά την κατάταξή τους και την απόλυσή τους από το στράτευμα.

6. Όλες οι διεθνείς πτήσεις αναστέλλονται.

7. Σε όλους τους νομούς, θα δημιουργηθούν Επιτροπές Πανδημίας, με επικεφαλής τους νομάρχες, για να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων ή να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την περιοχή τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ