Κορονοϊός: Νέα σενάρια για μείωση μισθών στο Δημόσιο

Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους σενάρια για μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, τα οποία και έχουν αρχίσει να… πέφτουν στο τραπέζι.

Οι αυξημένες δαπάνες που προκαλούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον κορονοϊό επιχειρήσεων και εργαζομένων, προκαλούν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία, δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ότι «το κόστος πρέπει να είναι μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία».

Η δήλωση αυτή πυροδότησε αυτομάτως νέα σενάρια, τα οποία και κλήθηκε να σχολιάσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο, εάν υπάρξει παράταση στην κρίση.

Σε ανάλογη δήλωση είχε προβεί το περασμένο Σάββατο (28/03/2020) και ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Εμείς πήραμε αυτή την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, καταρτίζοντας διάφορα σενάρια.

Ενδεικτική της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι ραγδαίες εξελίξεις είναι και η στροφή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη φέτος, τώρα μιλά για ύφεση 3% στο βασικό σενάριο (με διάρκεια της κρίσης έως τον Ιούνιο) και μεγαλύτερη στο δυσμενές σενάριο.

Τα σενάρια για τους μισθούς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι άδικο να δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να κόβουν στο μισό τις ημέρες εργασίας και αυτόματα και το μισθό και στο δημόσιο να συμβαίνει το ίδιο, χωρίς όμως μισθολογικές περικοπές.

Πηγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το γεγονός οτι πληρώνουμε κάθε μήνα για την καταπολέμηση της ανεργίας το ξεχάσατε ή περιμένετε με 1050 ευρώ να βγάλουμε πέρα οικογένεια και σπουδές.Ξεφτίλα που δίνουν το μισό μισθό τους όσοι παίρνουν 7000 ,έπρεπε να δίνουν το 90% για να καταλάβουν τι συμβαίνει

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ