Κορονοϊός: Νέα σενάρια για πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας – Λιγότερα SMS και… έξοδος με το ρολόι

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Νέες απαγορεύσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την κυβέρνηση την ώρα που στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Με ορίζοντα τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα, η κυβέρνηση εξετάζει και επανεξετάζει πολιτικές, πάντα στη λογική των περαιτέρω περιορισμών, παρά τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όρια του.

Δεδομένο είναι λοιπόν ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δοκιμάζεται με αποτέλεσμα όλοι ν’ απεύχονται μια έκρηξη των κρουσμάτων και δη των σοβαρών περιστατικών τις επόμενες ημέρες. Οι ουρές στις τράπεζες, ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές και η κατάχρηση που παρατηρείται από μερίδα πολιτών ως προς τις άδειες μετακινήσεων έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και το σύνθημα είναι ένα: να μην πάει στράφι η προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα.

Παράλληλα νέες απαγορεύσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Τρίτη πως τέθηκε σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας στην Καστοριά. Παράλληλα ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε δήμους: Καστοριάς, Ορεστίδου, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνεντεύξεις του, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις ή/και αριθμητικό περιορισμό των καθημερινών μετακινήσεων για κάθε άτομο ξεχωριστά. Μολαταύτα, το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας φαίνεται ότι δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

«Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ανταποκρίνεται με τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αλλά προσέθεταν ότι: «Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να μην τα λαμβάνουν υπόψη τους θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν τις εικόνες που παρατηρήθηκαν με τις ουρές στις τράπεζες τις δύο προηγούμενες μέρες, απαράδεκτες και ακατανόητες. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί περαιτέρω το χρονικό διάστημα καταβολής των συντάξεων, ενώ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να υπάρχει καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στέλνει ένα μήνυμα στο 13033. Αυτό σημαίνει επίσης, πως θα καταργηθεί γραπτή βεβαίωση για έξοδο από το σπίτι στην οποία δεν μπορεί να φαίνεται ο χρόνος που έχει συνταχθεί το έντυπο, και άρα να υπολογιστεί ο χρόνος παραμονής εκτός σπιτιού.

Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη -έχει προαναγγελθεί άλλωστε από κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους- η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα. Μένουν δηλαδή μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σήμερα αναμένεται η πρόταση της Ιεράς Συνόδου προς την κυβέρνηση και αν αυτή είναι να διεξαχθούν οι λειτουργίες εντός της Μεγάλης Εβδομάδας κεκλεισμένων των θυρών δεν αποκλείεται από την κυβέρνηση να πουν «ναι».

Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξουν πολίτες που θα πάνε στις εκκλησίες, ενώ, από την πλευρά του κράτους, είναι αδύνατο να βρίσκεται ένας αστυνομικός έξω από κάθε εκκλησία για ν’ απαγορεύσει την πρόσβαση των πιστών.

Καραντίνα και απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Όσον αφορά τα νέα περιοριστικά μέτρα, αυτά αφορούν τους δήμους που προαναφέρθηκαν. Ειδικότερα, από χθες το βράδυ έως και τις 08:00 της 13ης Απριλίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους, ισχύουν:

 • H λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ξάνθης και Μύκης της Π.Ε. Ξάνθης και στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου της Π.Ε.Καστοριάς, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
 • Η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.
 • Η αναστολή δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” (https://forma.gov.gr/).
 • Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.
 • Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.
 • Η λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα: Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους κατ’ ελάχιστο δέκα μέτρα μεταξύ τους. Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου.
 • Η λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.
 • Η λήψη μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των δήμων Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς και των δήμων Ξάνθης και Μύκης της Π.Ε. Ξάνθης, στην λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών.
 • Η λήψη μέριμνας των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των δήμων Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίουβ της Π.Ε. Καστοριάς και των δήμων Ξάνθης και Μύκης της Π.Ε. Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής των νέων μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
 • Η λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του δήμου Μύκης με τη διάθεση ενός ασθενοφόρου με το απαραίτητο προσωπικό.
 • Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ένα άτομο ιατρικό κι ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Η λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ α) για την ενίσχυση του δήμου Καστοριάς με τη διάθεση ενός ασθενοφόρου, για την κάλυψη και των αναγκών του δήμου Ορεστίδος, καθώς και β) για την ενίσχυση του δήμου Νεστορίου με τη διάθεση ενός ασθενοφόρου.
 • Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, με τρία άτομα ιατρικό και έξι άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με δύο άτομα ιατρικό και δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με δύο άτομα ιατρικό και δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here