Πότε θα δούμε φως στο «τούνελ της επιδημίας» – Οι προβλέψεις για την επιστροφή στην κανονικότητα


Στην κρισιμότητα του μήνα Απριλίου για την εξέλιξη των κρουσμάτων κορoνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει μια γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Φαίνεται πως θα είναι ήπια η αύξηση», όπως τόνισε μιλώντας στο «MEGA», ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο κορονοϊός θα έχει κάνει τον κύκλο του στη χώρα μας.

Επίσης, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι οι γιατροί είναι πλέον βάσιμα αισιόδοξοι ότι απομακρύνεται το φαινόμενο της Ιταλίας και της Ισπανίας, όσον αφορά στα κρούσματα και τα θύματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εντατική προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για να βρεθούν τα κατάλληλα φάρμακα για τον κορονοϊό, εκτιμώντας ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

«Σχεδόν όλοι οι ασθενείς μπαίνουν στις μελέτες για τα φάρμακα, κάτι που μας βοηθά» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ομάδας επιστημόνων για τον κορονοϊό στη χώρα μας, αναφέρθηκε επίσης και στον περιορισμό των κρουσμάτων του ιού στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα προσωπικής προστασίας για όλους.

Τέλος, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι γίνεται ξεκάθαρη η ανάγκη να στηριχθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας από το κράτος, τονίζοντας τον αγώνα που κάνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να κατανοηθεί η επιδημία και να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.

Πέτσας: Εξετάζονται χρονικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιπλέον περιορισμών στις μετακινήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρείται κατάχρηση τόσο στον ημερήσιο αριθμό των μετακινήσεων, όσο και στον χρόνο τους.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε και πάλι ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικό. Θα εξεταστεί σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο το ενδεχόμενο οι Θείες Λειτουργίες να τελεστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Πέτσας, ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν θα μετακινηθούν οι πολίτες στην επαρχία κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ανέφερε ότι φέτος δεν θα ψήσουμε αρνί, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή η τήρηση ενός τέτοιου μέτρου.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων;

Μπορεί αρκετοί να εκτιμούν ότι οι κρίσιμες εβδομάδες είναι οι επόμενες 2-3, μέχρι το Πάσχα δηλαδή… Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά ότι στις 6 Απριλίου που λήγουν – θεωρητικά – τα έκτακτα μέτρα περιορισμού, η κυβέρνηση θα επεκτείνει την επιβολή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επιστημονική κοινότητα και ο ΕΟΔΥ θα μπορούν μέχρι τις 6 Απριλίου θα έχουν βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την πρώτη φουρνιά ξενιστών που έφεραν τον φονικό ιό στην χώρα μας. Θα γνωρίζουμε δηλαδή πόσοι από αυτούς ήταν ασυμπτωματικοί, πόσοι νόσησαν βαριά ή ήπια, πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν, πόσοι μπήκαν στην ΜΕΘ και πόσοι κατέληξαν.

Τα συμπεράσματα για αυτή την πρώτη φουρνιά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε τελειώσει με αυτή την περιπέτεια.

Τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα για να μπορέσει ένα κομμάτι του πληθυσμού να αποκτήσει φυσική ανοσία. Αυτοί που πιστεύουν ότι το Πάσχα θα έχουμε τελειώσει, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η πιο κρίσιμη από όλες και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει όλες τις εξόδους των μεγάλων περιφερειών (διόδια, λιμάνια, αεροδρόμια). Θα εφαρμοστεί δηλαδή καραντίνα ανά περιφέρεια με πρώτη την Αττική όπου εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα.

Μετά την 10η Μαΐου και αφού επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα, στο αισιόδοξο σενάριο, θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να υπάρξει η αποσυμπίεση των πολιτών, αλλά και η επαναλειτουργία βασικών επαγγελμάτων που έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες σε μια μέρα. Όλα θα γίνουν με προσοχή και σταδιακά μέχρι να βοηθήσει και ο κλιματικός παράγοντας που προφανώς θα είναι καθοριστικός για την συμπεριφορά του ιού.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» θα είναι ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα και το πιο δύσκολο στοίχημα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους πολίτες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ