Κορονοϊός: Μήπως η πανδημία είναι ευκαιρία των ηγετών να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη δύναμη;


Μήπως η πανδημία μάς οδηγήσει τελικά σε αυταρχικά καθεστώτα, που θα καταστρατηγούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα; Το εξαιρετικά ενδιαφέρον των New York Times που θα σας βάλει σε σκέψεις.

Στη μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη έχουν προχωρήσει σε μέτρα, με «εσάνς απολυταρχικών καθεστώτων», σύμφωνα με τους New York Times.

Συγκεκριμένα:

«Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με διατάγματα, οι Βρετανοί οι υπουργοί έχουν τη δύναμη να θέτουν υπό κράτηση ανά πάσα στιγμή πολίτες και να κλείνουν τα σύνορα. Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έβαλε «λουκέτο» στα δικαστήρια και διέταξε την «σχολαστική» παρακολούθηση πολιτών»…

Και η λίστα είναι μεγάλη…

«Στη Χιλή ο στρατός έχει καταλάβει τις πλατείες, ενώ η κυβέρνηση της Βολιβίας ακύρωσε τις εκλογές».

Πόση δύναμη ακόμη θα συγκεντρώσουν οι ηγέτες του πλανήτη

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού σκορπίζει τον τρόμο στον πλανήτη, με τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την υγεία τους και τα δεινά που προκαλεί στην καθημερινότητα τους αλλά και στην οικονομία, οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνουν όλο και περισσότερη δύναμη, έχοντας στην ουσία τον απόλυτο έλεγχο της χώρας τους, χωρίς καμιά αντίσταση αφού όλα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας.

Βέβαια, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και ορισμένοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμφωνούν στο εξής: ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτα μέτρα.

Έτσι, τα περισσότερα κράτη του κόσμο για να ανακάμψουν την πορεία του φονικού ιού χρειάστηκαν νέες εξουσίες, έτσι ώστε να μπορούν ξαφνικά να κλείσουν τα σύνορά τους, να θέσουν ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, αλλά και να παρακολουθούν στενά τους μολυσμένους ανθρώπους.

Μάλιστα, όπως πολλοί συνταγματικοί δικηγόροι λένε, πολλές από αυτές τις εξουσίες είναι καθόλα νόμιμες βάσει των διεθνών κανόνων.

Υπάρχουν όμως και αυτοί, που πιστεύουν ότι κάποιες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτή την κρίση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός ώστε να πάρουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερη εξουσία.

Πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι όσο οι πολίτες θα είναι είναι απασχολημένοι με το θέμα του κορονοϊού, οι ηγέτες του κόσμου θα μετατρέπονται σε μονάρχες και θα αντλούν ακόμη περισσότερη δύναμη και μετά το πέρας της πανδημίας, δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν τις ελευθερίες που έχασαν όσο βρίσκονταν σε καραντίνα.

Η πανδημία μπορεί να είναι ευλογία για τις κυβερνήσεις με αυταρχική κλίση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ