Ποτέ μη λες ποτέ…


Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει ιστορίες για την κατοχή.

γράφει ο Φώτης Αυγουστάτος (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος)

Στο παιδικό μου μυαλό τότε είχε εντυπωθεί η απαγόρευση που είχαν με τη δυση του ηλίου να μπαίνουν όλοι μέσα στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορεί κανείς.

Τότε έλεγα στη γιαγιά μου ότι αυτό μου φαινόταν πολύ παράξενο και δεν πίστευα ότι θα ξανασυμβεί. Κι εκείνη μου έλεγε: “Παιδάκι μου ποτέ μη λες ποτέ”

Αυτήν την κουβέντα της γιαγιάς μου τη συναντάω τις τελευταίες μέρες συνέχεια.
Έχω ένα φίλο τον Τάκη. Κάθε χρόνο του έλεγα:
– Τάκη έκανες στα παιδιά τα εμβόλια, έκανες εσύ το εμβόλιο της γρίπης που έχεις και βρογχικό άσθμα;
-Άσε μας κάτω με τα εμβόλια μου ‘λέγε που θέλουν να μας αλλάξουν το DNA και να βγάζουν οι εταιρείες δισεκατομμύρια.

Ο Τάκης τον τελευταίο μήνα ψάχνει όλη μέρα όλα τα sites για ο,τι νεότερη έρευνα γίνεται για το εμβόλιο του κορονοϊού.
Μόλις βγει, μου είπε χθες, θα κάνει όλη η οικογένεια και θα πάρει και μια δόση παραπάνω για τον καθένα μήπως χρειαστεί αναμνηστική. Ποτέ μη λες ποτέ.

Ο Θοδωρής, ο γείτονας μου, ένας ωραίος μάγκας τύπος, μέχρι πρότινος ποτέ δεν ήξερε η γυναίκα του πού βρίσκεται, πού πίνει καφέ, πού τρώει, πού κοιμάται. Εδώ και ένα μήνα με τα περιοριστικά μέτρα στην αρχή δε μάσησε μέχρι που έφαγε το πρώτο εκατοπενηντάρι. Από τότε για τα σκουπίδια πάει και τσεκάρει τρεις φορές το κινητό του αν έστειλε sms. Ποτέ μη λες ποτέ.

Η θεία μου η Αλεξάνδρα, μια σεβάσμια ηλικιωμένη, θρήσκα και παλαιών αρχών κάθε φορά που με έβλεπε με το κινητό μου, έλεγε πως όλα αυτά τα κινητά και τα κομπιούτερ είναι του σατανά και όσο είχε αυτή την εκκλησία δεν είχε να φοβηθεί τίποτα.

Αυτές τις μέρες η θεία μου μετά την επιτυχημένη εκπαίδευση από την κόρη της στα sms, τώρα μαθαίνει και e- banking. Πού να τρέχω να πληρώνω λογαριασμούς παιδάκι μου, μου λέει. Όσο για την εκκλησία αυστηρά από την τηλεόραση. Πού να το φανταζόταν. Ποτέ μη λες ποτέ.

Ο κύριος Νίκος , ταξιτζής, όλη μέρα είτε στο τιμόνι καθόταν είτε στο καφενείο τα ‘χε με τους γιατρούς και το ΕΣΥ.

Η αλήθεια είναι ότι του είχαν στοιχήσει κάτι παραπάνω δυο- τρεις εγχειρήσεις που είχε κάνει για την καρδιά του σε δημόσια νοσοκομεία.

Εδώ και ένα μήνα παίρνει τους γιατρούς του για συμβουλές κάθε μέρα – βλέπετε ανήκει και αυτός σε ευπαθή ομάδα- και κάθε βράδυ στις 9 βγαίνει στο μπαλκόνι μήπως γίνει κανένα happening με χειροκροτήματα για τους γιατρούς και το χάσει. Ποτέ μη λες ποτέ.

Η δασκάλα της ανιψιάς μου άκουγε κατοικίδιο και την έπιανε αλλεργία. Άκουγε γάβγισμα και χτύπαγε συναγερμός. Εδώ και δεκαπέντε μέρες έμαθα ότι έφαγε το κόσμο να βρει ένα σκυλάκι να το βγάζει βόλτα για να ξεσκάνε. Μου είπαν μάλιστα ότι ψάχνει τώρα και για δεύτερο για τα παιδιά της, γιατί το πρώτο άρχισε να κουτσαίνει χθες απ’ το πολύ περπάτημα. Ποτέ μη λες ποτέ.

Ένας καθηγητής μου στο λύκειο μας έλεγε: ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος να θυμηθείτε ότι θα ξεκινήσει από την Κίνα.

Αυτοί είναι τόσοι πολλοί που μπορούν να κατακτήσουν τη γη ο,τι ώρα θέλουν. Όσο για τον τρόπο σίγουρα θα τον βρουν.

Κι όντως αυτό τον καιρό αναρωτιέμαι αν η παγκόσμια οικονομία καταρρεύσει, που είναι πλέον ένα πιθανό σενάριο, ποιοι έχουν πραγματικά τον όγκο και τη δύναμη να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά;

Τελικά ποτέ μη λες ποτέ. Λες;


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ