Κορονοϊός: Πώς θα γίνει η χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας


Υπομονή, υπομονή, υπομονή. Αυτές είναι οι… τρεις λέξεις που θα χαρακτηρίσουν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να κρατηθεί η διάδοση του ιού σε χαμηλά επίπεδα στην χώρα μας

Την ώρα που ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και τις πληροφορίες να θέλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται ακόμη πιο αυστηρή όσο πλησιάζουμε στις μέρες του Πάσχα, το κυβερνητικό επιτελεί εξετάζει την μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων; Τι συστήνουν οι επιστήμονες; Πότε τελικά θα επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού κανονικότητα;

Το βέβαιο είναι ότι η άρση των μέτρων δεν θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσει σταδιακά από τον Μάιο. Η λέξη-κλειδί είναι ακριβώς αυτή: «σταδιακά».

Το πρώτο δείγμα πως είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων θα είναι βεβαίως η σαφής και σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Μόνο στην περίπτωση που είναι βέβαιο ότι η καμπύλη έχει πάρει την κατιούσα θα ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια για την άρση των μέτρων, ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο ιός διαδοθεί εκ νέου, να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.

Επόμενο βήμα θα είναι, όταν η διάδοση του ιού στην χώρα μας θα είναι σε ύφεση, να ξεκινήσει η μαζική εξέταση του πληθυσμού, κάτι άλλωστε που έχει πει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε νέες διοικητικές διαιρέσεις, είτε γεωγραφικά είτε επαγγελματικά, και να λαμβάνουμε οδηγίες από την Πολιτική Προστασία πως ο τάδε κλάδος μπορεί να εργαστεί κανονικά, ενώ ο δείνα συνεχίζει από το σπίτι.

Με αιχμή, λοιπόν, τους υγιείς και όσους έχουν ανοσία θα αρχίσουν να επανακάμπτουν σταδιακά βασικοί τομείς της οικονομίας. Ο χώρος της εστίασης και τα καφέ θα ανοίξουν μόνο αν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, οι υπηρεσίες το ίδιο.

Η «νέα πραγματικότητα» θα διαρκεί κάθε φορά περίπου δύο εβδομάδες, ώστε να τσεκαριστεί το ποσοστό διάδοσης και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξει κίνδυνος νέου γύρου μετάδοσης. Όσο τα κρούσματα δεν επανακάμπτουν σε τροχιά ανόδου τόσο τα μέτρα θα χαλαρώνουν διαρκώς.

Τώρα, εάν θέλουμε να θέσουμε έναν χρονικό ορίζοντα, αρκεί να παραπέμψουμε στα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο οποίο είπε πως μένοντας στο σπίτι αυτό το μήνα είναι στο χέρι μας να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα του κόπου μας τον Μάιο.

Θεοδωρικάκος: Νωρίτερα η επιστροφή στην κανονικότητα εάν εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα

«Όσο πιο πολύ και αυστηρά εφαρμόζουμε τα μέτρα, τόσο νωρίτερα θα έρθει η μέρα που σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σήμερα το πρωί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha 98,9 και Θέμα 104,6. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν έχουμε σενάριο περικοπών μισθών στον δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν κρίσιμο ρόλο στο να κρατηθεί η χώρα μας στον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να κρατηθούμε χαμηλά και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο για να επανεκκινήσουμε από σχετικά καλύτερη αφετηρία».

«Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι με τα περιοριστικά μέτρα θα καταφέρουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση της οικονομίας τον Απρίλιο και τον Μάιο». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο ότι η οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, συνολικά του κόσμου, θα πληγεί σκληρά. «Όσο μένει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση», συμπλήρωσε.

Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Tιποτα δεν αλλαζει στην Ελλαδα. Ο κοσμος καιγεται και ……. χτενιζεται. Αρχισαν να μιλανανε πως θα ξαναρχισουμε το βολταρισμα, τη στιγμη που ο ιος φουνταρει ξεφρενα. Καμμια σοβαροτητα απο κανεναν, ουτε τα ΜΜΕ που κανουν πολεμο πρωτιας και λαικισμου. Δεν ξερετε τι μας ερχεται!!

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ