«Τσουχτερό» πρόστιμο σε εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με αναστολή συμβάσεων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες αν απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων εργασίας. 

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, τόνισε ότι επεκτείνεται έως 24 Απριλίου η ειδική άδεια των γονιών λόγω κορονοϊού.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι στην ΕΡΓΑΝΗ γίνονται αλλαγές, ενώ ξεκαθάρισε ότι αναμένεται να βγει η ερμηνευτική εγκύκλιος για την άδεια ειδικού σκοπού.

Δώρο Πάσχα: Μέσω του ΕΡΓΑΝΗ θα καταβάλλει το κράτος το μέρος του δώρου στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή

Ουσιαστικά σε δύο δόσεις θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους καθώς το ποσοστό που αναλογεί στο διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας θα καταβληθεί από το κράτος και το διάστημα που εργάζονταν από τον εργοδότη μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα περίπου 800.000 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους με κρατική εντολή ή προχωρούν σταδιακά σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, καθώς συμπεριλαμβάνονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι εργοδότες- επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα έως τις 30 Ιουνίου με το κράτος να καταβάλει το μέρος του δώρου για το διάστημα που οι συμβάσεις των εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή.

Η καταβολή του δώρου Πάσχα θα γίνει μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου έχουν αναρτηθεί οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή, να υπολογίσει το κράτος το ποσό του δώρου που υπολείπεται και να το καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δεδομένου όμως ότι οι συμβάσεις της πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας είναι ή θα είναι σε αναστολή , στην νέα ΠΝΠ προβλέπεται ότι λαμβάνεται υπόψη ο μισθός την προηγούμενη της αναστολής της εργασιακής σχέσης.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ