Κορονοϊός: Ο αγώνας για το εμβόλιο και οι διαφορές του Covid -19 με SARS – Mers

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ενθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν τις εγκύους, όπως προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε 43 έγκυες γυναίκες στη Νέα Υόρκη και έδειξε ότι «το 86% από αυτές παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της νόσου, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες Sars και του ιού Η1Ν1, που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, κανένα από τα μωρά στη μελέτη αυτή δεν βρέθηκε μολυσμένο». 

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε επίσης γιατί δεν υπήρξε μέχρι στιγμής εμβόλιο για τους κορονοϊούς SARS και MERS. Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, είναι απορίας άξιο ότι όποια προσπάθεια έγινε δεν απέδωσε ένα ικανοποιητικό εμβόλιο.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ιός SARS ήταν ο πρώτος της κατηγορίας, ο οποίος έκανε μια μεγάλη επιδημία και όχι πανδημία, με 8.000 περίπου κρούσματα και περίπου 800 θανάτους, «κράτησε λίγο, περιορίστηκε με τα μέτρα δημόσιας υγείας και δεν μεταδιδόταν εύκολα», πρόσθεσε. «Έγιναν κάποιες προσπάθειες για εμβόλιο, οι οποίες δεν απέδωσαν και έμεινε στα χαρτιά το εμβόλιο του SARS, μόνο σε ειδικά ερευνητικά πειραματικά εργαστήρια», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «ο ιός MERS, ο οποίος κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί ακόμη και έχει ως επίκεντρο την Σαουδική Αραβία ήταν ο έκτος σε σχέση με τους άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν και ήταν πιο θανατηφόρος από τον SARS – περίπου 2.500 κρούσματα και περίπου 36% θάνατοι».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε πειράματα Αμερικανών σε πειραματόζωα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του φονικού κορονοϊού, «μια ομάδα στην Αμερική, έκανε μια προσπάθεια με πειραματόζωα (ποντίκια) και βρήκε πολύ καλή κάλυψη έναντι θανατηφόρων δόσεων του ιού MERS», είπε.

«Ερευνητές έκαναν προσπάθειες για εμβόλιο και ακόμη δεν έχουν βγάλει άκρη, μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η προσπάθεια των Αμερικανών ερευνητών, και η οποία λένε ότι ανοίγει το δρόμο για ένα επιτυχές εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας.

Τέλος, έκανε μία αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη φαρμάκου κατά του ιού καθώς όπως είπε, «ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και έχει ήδη ξεπεράσει το 1.300.000 κρούσματα, είναι μια τεράστια πανδημία και οι προσπάθειες είναι πολύ πιο εντατικές. Οι επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές, την κοινωνία και την οικονομία είναι ανυπολόγιστες και θεωρώ ότι έχουμε μια ελπίδα παραπάνω σε σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται».

Ο λοιμωξιολόγος, τόνισε, ωστόσο, ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα να έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο, παρά ένα επιτυχές εμβόλιο.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ