Τα πλοία-φαντάσματα της Τουρκίας – Πώς η Άγκυρα προσπαθεί να κυριαρχήσει στο Αιγαίο


Μία νέα πραγματικότητα εις βάρος της Ελλάδας επιχειρεί να παγιώσει η Τουρκία στο Αιγαίο εμφανιζόμενη ως προστάτιδα του εμπορίου όπλων και της διακίνησης μεταναστών.

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα η Τουρκία με πρόσχημα την διασφάλιση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρεμβαίνει σε μεταφορές στο Αιγαίο και απειλεί ότι θα εμπλέξει στις υποθέσεις αυτές το Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ευθεία απειλή κατά της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αφού με το πρόσχημα της παρέμβασης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να σκεφτεί παραπάνω προτού ελέγξει πλοία που ξεκινούν από τουρκικά λιμάνια. Οι κινήσεις αυτές τώρα από την Άγκυρα, ερμηνεύονται ως μία προσπάθεια προστασίας των πλοίων φαντασμάτων, δηλαδή πλοίων παλαιών μικρών φορτηγών που μεταφέρουν ως επί το πλείστον όπλα στη Λιβύη και μετανάστες στην Ιταλία ή και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το επεισόδιο της 2ας Απριλίου που αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή είναι χαρακτηριστικό. Τουρκικό δεξαμενόπλοιο θεωρήθηκε ύποπτο και μετά από «κυνηγητό» άλλοτε σε διεθνή και άλλοτε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό Λιμάνι. Από τις ελληνικές αρχές δεν αντιμετωπίστηκε ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έγινε άμεσα αντιληπτό πως εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων από τουρκικής πλευράς.

Η Τουρκία στις 3 Απριλίου είχε εκδώσει NAVTEX (20051/20) ισχυριζόμενη οτι το τουρκικό πλοίο στο περιστατικό της 2ας Απριλίου δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή και καλούσε όλα τα πλοία να είναι σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν με το πλοίο το οποίο γεμάτο μετανάστες προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιάς. Επίσης είχε προηγηθεί και το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο το οποίο μετά από παρέμβαση γαλλικών σκαφών που συμμετείχαν στην νατοϊκή Δύναμη επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι ,καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήταν φορτωμένο με όπλα και είχε προορισμό την Λιβύη.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με νεα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, θέτει σε κίνδυνο ζωές ναυτικών και εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απειλεί ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή «είναι έτοιμοι να προστατεύσουν την ελευθερία της Ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν τις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Στις 3 Απριλίου με την NAVTEX 20051/20 οι Τουρκικές Αρχές ανέφεραν:

«Στις 2 Απριλίου ένα υπό τουρκική σημαία εμπορικό πλοίο δέχθηκε πυρά από τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το υπό τουρκική σημαία σκάφη που πλέουν στο Αιγάιο παρακαλούνται να είναι σε επαγρύπνηση για τέτοιου είδους περιστατικά αναφορικά με την ασφάλεια της ζωής και την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας και υπάρχει ανάγκη να ενημερώνουν άμεσα την τουρκική Ακτοφυλακή και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και η Ακτοφυλακή είναι διαρκως συντονισμένες στην συχνότητα 16».

Το πρωΐ της Τρίτης 7 Μαρτίου ακολούθησε η έκδοση και νέας Αναγγελίας από τις τουρκικές Αρχές(Ν/W 0580/20):

« Αιγαίο-Μεσόγειος. Αναγγελία προς όλους τους ναυτιλόμενους . Η Ελλάδα επανειλημμένα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στο Αιγαίο με πρακτικές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Ως εκ τούτου η NAVTEX 20051/20 εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και έγκυρη. Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή είναι έτοιμες να προστατεύσουν τις ζωές στην Θάλασσα ,να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αποτρέψει κάθε παράνομη δραστηριότητα της ελληνικής Ακτοφυλακής στην θάλασσα. Οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Οι τουρκικές NAVTEX

IZMIR TURK RADIO
NAVTEX N/W NR:20051/20

AEGEAN SEA

NOTICE ALL MARINERS

ON 02 APR 2020, A TURKISH FLAGGED
MERCHANT VESSELS WAS FIRED UPON
BY GREEK COAST GUARD BOATS. TURKISH
FLAGGED VESSELS SAILING IN THE AEGEAN
SEA ARE REQUESTED TO BE VIGILANT AGAINST
SUCH INCIDENT WITH RESPECT TO SAFETY OF
LIFE AND SAFETY OF NAVIGATION AND SHOULD
THERE BE A NEED THEY ARE URGED TO SWIFTLY
INFORM THE TURKISH COAST GUARD AND TURKISH
NAVY.
TURKISH NAVY FORCES AND COAST GUARD COMMAND
LISTEN TO VHF CHANEL 16 CONTINUOUSLY.

TURNHOS N/W : 0580/20
AEGEAN SEA-MEDITERRANEAN SEA NOTICE TO ALL MARINERS. GREECE HAS REPEATEDLY ENDANGERED LIVES OF THE
MARINERS IN THE AEGEAN SEA WITH PRACTICES CONTRARY TO INTERNATIONAL
LAW. THEREFORE NAVTEX NR 20051/20 IS STILL EFFECTIVE AND VALID. TURKISH
NAVY AND COAST GUARD STAND READY TO PROTECT LIFE AT SEA, SAFEGUARD
THE FREEDOM OF NAVIGATION AND PREVENT ANY ILLEGAL ACTIVITY OF GREEK
COAST GUARD AT SEA. IZMIR AND ANTALYA NAVTEX STATIONS WILL CONTINUE TO
PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR THE SAKE OF NAVIGATIONAL SAFETY. CAUTION ADVISED.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ