Η καμπύλη της επιστροφής στο μέλλον…


Η πορεία της νόσου στην Ελλάδα κρίνεται ελεγχόμενη. Τα τελευταία δεδομένα, που προκύπτουν από τη μειωμένη κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία αναφοράς, εμφανίζονται ενθαρρυντικά.

γράφει ο Γιάν. Μαντάς

Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν. Επαληθεύεται η, προσώρας, αξιόπιστη επιδημική καμπύλη, με αρχή, μέση και τέλος, και συνολική διάρκεια περίπου τριών μηνών.

Το μέγεθος της απειλής, σύμφωνα με τους ειδικούς, ουσιαστικά δίνουν δύο αριθμοί: των  νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. «Από αυτούς αντλείται η έκταση της επιδημίας στον γενικότερο πληθυσμό».

Συνεπώς, ποιος ο λόγος να ανακοινώνεται αριθμός κρουσμάτων, αφού αυτός δεν αντανακλά την εικόνα της διασποράς; Πόσο μάλλον να παρουσιάζονται, βάσει των καταγραμμένων κρουσμάτων, καμπύλες και συγκριτικοί πίνακες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα διάγραμμα, το οποίο δυστυχώς παρουσιάστηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, για να δείξει πόσο χαμηλά είναι η Ελλάδα σε κρούσματα, που συνέκρινε την Ελλάδα με το Βέλγιο, που έχει ίδιο πληθυσμό, καθώς και την Ολλανδίαμε βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το διάγραμμα ήταν, όμως, παραπλανητικό επειδή ο μικρός αριθμός κρουσμάτων ήταν απόρροια του μικρού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων.

Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η επιδημία συνειδητά «υποκαταγράφεται» και πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολλαπλάσιοι.

Προφανώς, πίσω από αυτήν την τακτική κρυβόταν η υποστελέχωση και οι μεγάλες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ουσιαστικά δεν μπορούσαν να επιτρέψουν άλλη προσέγγιση.

Τώρα, εφ΄ όσον τηρηθούν και στο δεύτερο «ημίχρονο», με την ίδια ευλαβική προσήλωση, τα μέτρα της γενικής καραντίνας, η κυβέρνηση έχει καθήκον να σχεδιάσει τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο, των μαζικών εξετάσεων, που θα συμπέσει με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και τη λελογισμένη επανεκκίνηση της κοινωνικοοικονομικής λειτουργίας.

Η μάχη για να απαλλαγούμε από τον Covid-19, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα ολοκληρωθεί με το τρίτο σκέλος των υποδείξεων του Μπιλ Γκέιτς, που αφορά στον γενικό εμβολιασμό (η παρασκευή του εμβολίου είναι θέμα μηνών).

Υπενθυμίζουμε ότι, ο ιδιοφυής αμερικανός δισεκατομμυριούχος, είχε προβλέψει από το 2015, στο πλαίσιο των TEDTalks, πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη δεν είναι πλέον η πυρηνική απειλή, αλλά η εμφάνιση θανατηφόρων μολυσματικών ιών, τονίζοντας ότι, εκείνο που πρέπει να απασχολεί την ανθρωπότητα είναι η δημόσια υγεία. «Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και κράτη. Ή θα υπάρξει παγκόσμιος μηχανισμός ή δεν θα υπάρξει πραγματική αποτροπή». Μάλιστα, το Κέντρο Johns Hopkins για την Υγειονομική Ασφάλεια σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates διοργάνωσαν στις 18 Οκτωβρίου 2019 μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη που ήταν προσομοίωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Κι όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera, σε έναν κόσμο που έχει μολυνθεί εδώ και καιρό «και από τον ιό της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας», κάποιοι κάνουν λόγο, ήδη, για «περίεργη σύμπτωση», ενώ άλλοι διερωτώνται καχύποπτα ακόμα και εάν ο Μπιλ Γκέιτς «γνώριζε κάτι» παραπάνω από την υπόλοιπη ανθρωπότητα για την εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού.

ΥΓ.  Στα νοσοκομεία στείλτε προσωπικό κι εξοπλισμό. Όχι την Aστυνομία!…

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ