Κορονοϊός: «Μονομαχία» Βορρά-Νότου στο Eurogroup για την πανδημία – Ώρα μηδέν για την Ευρώπη


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις:  Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το σημερινό Eurogroup είναι εξαιρετικής κρισιμότητας τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, όσο και για την απόκρουση της ύφεσης και των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία της ευρωζώνης.

Ενόψει πολέμου – έτσι χαρακτήρισαν την πανδημία του κορονοϊού οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες– η Ευρωζώνη μοιάζει τόσο διχασμένη, όσο και ξεπερασμένη από τις εξελίξεις όπως φάνηκε και με το αδιέξοδο του Eurogroup της Τρίτης το οποίο θα συνεχιστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη.

Το ζήτημα της αιρεσιμότητας που θα συνοδεύσει την προσφυγή στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αποδείχθηκε το πιο ακανθώδες στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που ξεκίνησε προχθές στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε, χωρίς συμφωνία, χθες στις 9 το πρωί.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη διατύπωση σχετικά με ένα πιθανό νέο ταμείο χρηματοδότησης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας – και ειδικά το αν θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους.

Με τους υπουργούς εξαντλημένους –και κάποιους να πρέπει να ξεκινήσουν το πρόγραμμα της επόμενης μέρας– ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε (μέσω Twitter) την «αναστολή» της συνεδρίασης. Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν ξανά σήμερα, στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κόντρα Ιταλίας – Ολλανδίας

Ο περισσότερο πληττόμενος Νότος ζητά μετ’ επιτάσεως αλλαγή των κανόνων και αλληλεγγύη με αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (ευρωομόλογα ή κορονομόλογα). Προσκρούει, όμως, στην άρνηση του οικονομικά εύρωστου Βορρά.

Το «γερμανικό μπλοκ» αποτελείται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Φινλανδία. Τα ΜΜΕ τους αποκαλούν four frugals (οι τέσσερις φειδωλοί), καθώς πρεσβεύουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα, τουλάχιστον όσον αναφορά τους άλλους εταίρους. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δίπλα της συστρατεύονται οι άλλοι τρεις ηγέτες, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται ακόμα πιο άκαμπτοι.

Η ελληνική θέση, όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ήταν ξεκάθαρα υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους. Για τον ESM, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε αιρεσιμότητας συνδέεται με τις μακροοικονομικές επιδόσεις. Οποιοσδήποτε έλεγχος, τόνισε, πρέπει να συνδέεται με τη χρησιμοποίηση των πόρων αποκλειστικά για δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα επενδύονται πολλά στο διαμεσολαβητικό ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας και στις επαφές που κατά πληροφορίες έγιναν σε ανώτατο επίπεδο τις τελευταίες ώρες για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η Γερμανία φέρεται να θεωρεί πως ο ESM πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά κόστη σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις και πως υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει χωρίς να επηρεαστεί ο ρόλος του Μηχανισμού Σταθερότητας ως δανειστή τελευταίου καταφυγίου.

Η συνέντευξη-κόλαφος του Κόντε

Ηχηρή απάντηση στο στρατόπεδο των «φειδωλών» έστειλε με συνεντευξή του στη γερμανική Bild o πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup της Τρίτης.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης τη χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους».

«Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος η επιχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», τόνισε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ