Με το βλέμμα της πανδημιολογίας

Όλες αυτές τις ημέρες που ζούμε αυτήν την πανδημία του κορωνοϊού, βλέπουμε ταυτόχρονα πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί αλλά και τα κράτη με τα συστήματά τους.

γράφει ο Νίκος Λυγερός

Έχει αποδειχθεί πλέον ότι τα μέτρα απομόνωσης, αποτελούν το πιο ισχυρό τακτικό κομμάτι της στρατηγικής αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι γίνεται, ακόμα και στα πιο υψηλόβαθμα επίπεδα. Αυτό φάνηκε ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία.

Το άλλο πρόβλημα είναι οι συνήθειες και οι εμμονές. Πρέπει να διαχειριστούμε και το θέμα των διακοπών και του Πάσχα. Διότι πολλοί θέλουν απλώς να κάνουν ό,τι κάνουν κλασικά ή παραδοσιακά και βλέπουν τα μέτρα εχθρικά, γιατί δεν αντιλαμβάνονται ακόμα και τώρα ότι είναι αυτά που τους προστατεύουν από την πανδημία.

Αυτό το είδαμε ήδη στη Γαλλία το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όπου άτομα δεν κρατήθηκαν επειδή είχαν αρχίσει οι διακοπές στην περιοχή τους. Με συνέπεια να περιμένουμε μια μαύρη Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα, λόγω των ημερών που χρειάζεται για να εμφανιστεί η ασθένεια. Και τώρα οι αρχές της Γαλλίας φοβούνται για την περιοχή που συνορεύει με τη Γερμανία, επειδή θα αρχίσουν οι διακοπές εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτός ο συνδυασμός με τον καλό καιρό αποτελεί τις ιδανικές συνθήκες για τη διάδοση του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο περιμένουμε την ανάλογη συμπεριφορά, επειδή και πάλι είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται ακριβώς κι επειδή αυτές οι χώρες έχουν λιγότερους νεκρούς και λιγότερα κρούσματα, πολλοί νομίζουν ότι τα πράγματα πάνε καλά και θεωρούν ότι φτάνει η περίοδος απομόνωσης.

Ενώ ξέρουμε ότι δεν φτάνει, αφού είδαμε τα αποτελέσματα στην Κίνα αλλά και στην Ευρώπη, όπου ήδη έχουμε ζήσει παραβάσεις της περιόδου απομόνωσης. Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό σε όλους ότι όντως πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας, ότι δεν πρέπει να μετακινηθούμε διότι η σύναξη ανθρώπων είναι επικίνδυνη. Αυτό βλέπει και η Εκκλησία μας.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ