Κορονοϊός: Αυτοκτονία! Μετά την Ισπανία και η Ιταλία χαλαρώνει τα μέτρα

Σε αποφάσεις που προκαλούν πολλά ερωτήματα προχωρούν η Ισπανία και η Ιταλία, δύο από τις χώρες που έχουν βιώσει με τον σκληρότερο τρόπο την επέλαση του κορονοϊού.

Η Ισπανία μετράει συνολικά 17.489 νεκρούς, ενώ η Ιταλία 19.899 νεκρούς, με τις δυο αυτές χώρες να είναι από τις πρώτες που δίνουν το «πράσινο φως» στην επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεζ, η απόφαση για επανεκκίνηση ορισμένων τμημάτων της οικονομίας πάρθηκε μετά από διαβούλευση με τους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της χώρας στην επιβράδυνση του ιού.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην Ιταλία η γενική απαγόρευση ισχύει από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 3 Μαΐου και από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, μόνο συγκεκριμένα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, εκτός από τα βιβλιοπωλεία, θα μπορούν να λειτουργήσουν αύριο χαρτοπωλεία και καταστήματα που πωλούν ρούχα για παιδιά και βρέφη.

Αντιδράσεις

Τονίζεται πως δεν θα ανοίξουν τα εργοστάσια, ενώ κάποιες περιοχές αρνούνται να δεχτούν το άνοιγμα έστω και των λίγων αυτών επιχειρήσεων.

Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα υποστηρίζει ότι τα βιβλιοπωλεία στην περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον Covid- 19, θα παραμείνουν κλειστά, αλλά ο κυβερνήτης της Λιγουρίας θέλει να ανοίξουν εκ νέου ορισμένα εργοτάξια, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Πάντως τα καταστήματα θα ανοίξουν υπό τον όρο ότι θα τηρούν ευλαβικά τα αυστηρά μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του Covid- 19.

Θέλουν επανέναρξη της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε έχει εκφράζει την επιθυμία του για μία ευρύτερη επανέναρξη της οικονομίας «όσο το δυνατόν το συντομότερο», ωστόσο, οι υπουργοί του τον συμβουλεύουν ότι «οι συνθήκες δεν είναι ακόμη οι κατάλληλες».

Ο Κόντε τόνισε επίσης ότι τα «σημάδια της επιδημιολογικής καμπύλης είναι ενθαρρυντικά», αλλά δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα περιορισμού που υιοθετήθηκαν μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση αποδίδουν καρπούς, αλλά ακριβώς γι ‘αυτό δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής», είπε.

«Πρέπει να κάνουμε αυτή την επιπρόσθετη προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες ακόμη και για το Πάσχα. Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις».

Στο μεταξύ, οι ιταλικές Αρχές εκφράζουν φόβους όχι μόνο για τις οικονομικές επιπτώσεις του «lockdown» αλλά και για τις ψυχολογικές.

Όπως δήλωσε ο Ρομπέρτο Φίκο, πρόεδρος της ιταλικής Βουλής , «σε αυτές τις ημέρες που υπάρχει ανησυχία και ταλαιπωρία, η απογοήτευση μπορεί να αυξηθεί και να υπάρξει ψυχολογική αστάθεια των ατόμων. Γι’ αυτό έχουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες ψυχολογικές υποστήριξης».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here