Κορονοϊός: Πώς η Κίνα παραπλάνησε τον ΠΟΥ και τώρα μετράμε 121.000 νεκρούς


Για απόπειρα συγκάλυψης των κινδύνων του νέου κορονοϊόυ «κατηγορείται» η Κίνα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι επιχείρησε να παραπλανήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Με τη νόσο Covid-19 να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνουν να βρουν πώς «ξέφυγε η κατάσταση» από την Ουχάν στην κεντρική Κίνα και σήμερα μετράμε τουλάχιστον 121.000 νεκρούς.

Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά, περισσότεροι όμως φαίνεται να είναι πλέον οι επικριτές της Κίνας και του ΠΟΥ, καθώς του καταλογίζεται ότι δεν αξιολόγησε σωστά τα στοιχεία κατά την πρώτη και πλέον κρίσιμη φάση εκδήλωσης της νόσου.

Τα κρούσματα στην Κίνα θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί έως και κατά 95%

Σύμφωνα με μία από τις μελέτες που επικαλούνται οι επικριτές της Κίνας, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να έχει περιοριστεί έως και 95%, αν η τοπική κυβέρνηση είχε αντιδράσει πιο άμεσα στο σήμα συναγερμού που εξέπεμψε το ιατρικό προσωπικό της Ουχάν.

Ο ερευνητής Xiao Qiang, ο οποίος εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ λέει χαρακτηριστικά ότι «σε εκείνη τη φάση ο ΠΟΥ δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Το αντίθετο: Αναμάσησε επί εβδομάδες την κινεζική παραπληροφόρηση. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ασυγχώρητο».

Παραπλανητική εικόνα στον ΠΟΥ;

Κοιτάζοντας την μεγάλη εικόνα στην εξέλιξη της πανδημίας, κατά πολλούς πολλά ερωτήματα δημιουργούν οι αρχικές τοποθετήσεις του ΠΟΥ για την εξάπλωση της νόσου. «Οι πρώτες έρευνες που διεξήγαγαν οι κινεζικές αρχές κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα ότι το νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο», ανέφερε το tweet του Οργανισμού στις 14 Ιανουρίου 2020. Την ίδια όμως ημέρα εξέδωσαν ένα λίγο διαφορετικό ανακοινωθέν, στο οποίο προσέθεταν στο μήνυμα του ΠΟΥ, διακριτικά, ότι «η πιθανότητα της περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εντούτοις, η εξάπλωση της νόσου παρουσιάζει χαμηλή επικινδυνότητα».

Ενενήντα μέρες μετά η «χαμηλή επικινδυνότητα» του νέου κορονοϊού δεν επιβεβαιώνεται, καθώς τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την νόσο COVID-19 και οι νεκροί ξεπερνούν τις 120.000

«Εκατομμύρια άνθρωποι στη Ουχάν παραπληροφορήθηκαν» ισχυρίζεται ο ερευνητής Xiao Qiang «και αφέθηκαν να επισκέπτονται ανεξέλεγκτα συγγενείς και φίλους. Και ύστερα ταξίδεψαν σε όλη την Κίνα, σε όλο τον κόσμο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να αξιολογήσει την κατάσταση βασιζόταν, κατ’ ανάγκην, στα στοιχεία που έπαιρνε από τις Κινεζικές αρχές. Το ερώτημα το οποίο όμως τίθεται από πολλούς είναι αν αυτά τα στοιχεία διασταυρώθηκαν και αν ναι, πώς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου τελικά Κινέζος αξιωματούχος παραδέχτηκε δημόσια, για πρώτη φορά, ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα σε ανθρώπους και λίγες ημέρες αργότερα ολόκληρη η περιοχή της Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα.

ΗΠΑ κατά Κίνας

Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, που επικρίνουν τους χειρισμούς του ασιατικού κολοσσού στο ζήτημα της πανδημίας.

«Ακόμη και ο CEO του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί εβδομάδες ολόκληρες απέφευγε να χαρακτηρίσει ως πανδημία τη νόσο. Και στελέχη του ΠΟΥ επανειλημμένως εγκωμίαζαν τους Κινέζους γι’ αυτό που, όπως σήμερα γνωρίζουμε, ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης των κινδύνων από τον κορωνοϊό. Και ύστερα η επιδημία ξέσπασε και εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά, καθώς χιλιάδες Κινέζοι ταξίδευαν παντού», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος επί θεμάτων εμπορίου του Αμερικανού προέδρου, Peter Navarro.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι επαναξιολογείται η χρηματοδότηση της χώρας στον ΠΟΥ. «Άλλοι αξιωματούχοι έχουν θέσει στο στόχαστρο των επικρίσεών τους προσωπικά τον CEO του ΠΟΥ, τον δόκτορα Tedros Adhanom Ghebreyesus. Κάτι που, εν μέρει τουλάχιστον, δεν φαντάζει σαν παράλογο. Διότι, αφ’ ενός μεν ο ΠΟΥ, εξ ορισμού επαφίεται στην αξιοπιστία των στοιχείων που του παρέχει η εκάστοτε χώρα (και πιθανώς έτσι εξηγείται το ότι πχ η Βόρεια Κορέα απουσιάζει από τον κατάλογο των χωρών με κρούσματα κορονοϊού). Αφ’ ετέρου όμως, όπως εύστοχα παρατηρεί η Martha McSally, μέλος της ομάδας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών “δεν πληρώνουμε τον ΠΟΥ για να παπαγαλίζει την προπαγάνδα των Κινέζων”», έχει δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ