Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιες ημέρες και ώρες εξετάζει η κυβέρνηση να εφαρμοστεί


Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας: «Όλα τα σενάρια» στο τραπέζι από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα μέτρα όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν σκέψεις για το αν πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ειδικά από το Μεγάλο Σάββατο έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ένα από τα σενάρια που «παίζουν» είναι η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 08.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το βράδυ (12.00 π.μ.) της Κυριακής του Πάσχα.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτρέψει και τους τελευταίους που κάνουν σκέψεις, είτε να επισκεφθούν εκκλησίες, είτε να βρεθούν κοντά σε συγγενείς.

Τσιόδρας: Φθίνει η μετάδοση – Να προσέξουν όσοι πήγαν στην επαρχία

Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού διαπιστώνει η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την τήρησή τους. Η νόσος φθίνει, ο ρυθμός μετάδοσης R0 είναι πλέον κάτω από 1, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό μολύνει (στατιστικά) λιγότερους από έναν υγιείς.

Tο R0 «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο: Δηλαδή εάν αφήσεις τον ιό χωρίς μέτρα κι έχει R0 πάνω από 2, ο ένας θα “κολλήσει” τουλάχιστον άλλους δύο», είπε και πρόσθεσε: «Το R0 στην Ελλάδα είναι κάτω από το 1 χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Η νόσος φθίνει, δηλαδή σβήνει, και τελικά εξαφανίζεται», πρόσθεσε

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν πρέπει «να χαλάσουμε ό,τι χτίσαμε» και ακολούθως αναφέρθηκε σε εκείνους που έφυγαν από τα αστικά κέντρα με προορισμό την περιφέρεια, τονίζοντας ότι είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. «Ακόμα και με πονόλαιμο πρέπει να γίνει αυτοαπομόνωση, για την προστασία των μονίμων κατοίκων της επαρχίας και ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ό, τι χτίσαμε. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της συνάθροισης πολιτών γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τυχόν συναθροίσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού. Οπως είπε, ακόμη και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κανείς, δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν τα μέτρα, τόνισε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διασπορά. «Είναι καλύτερα να πας και να αφήσεις το φαγητό στον πατέρα σου που είναι μόνο του, παρά να μείνεις και να αρρωστήσει- έχω παραδείγματα και στην ιατρική κοινότητα. Είναι “ευκαιρία” για τον ιό, που δεν πρέπει να του τη δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Για το χρόνο άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το R0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη. Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε και τα στοιχεία του τελευταίου εικοσιτετραώρου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Έτσι, έχουμε 25 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και στο σύνολό τους ανέρχονται πλέον στα 2.170. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έχουν φτάσει τους 101, ενώ 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σημαντικό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας πάντως, είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ