Τσιόδρας: Φόβοι για νέα επιδημικά κύματα – Επαγρύπνηση για τα επόμενα δύο χρόνια (vid)


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 22 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2192.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε 1 ακόμη θάνατος με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 102.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Harvard χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορονοϊούς και με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά στην πορεία του νέου ιού.

«Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το σοβαρό αρχικό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες», τόνισε ο κύριος Τσιόδρας σύμφωνα με τη μελέτη του Harvard.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρχουν ένα καλό εμβόλιο ή μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα περιοριστικά που ζούμε όλοι μας με στόχο την επάρκεια του συστήματος υγείας, θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχία αντιμετώπισης του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία.

Ενώ συνέχισε: «Οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Χρειάζεται επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια».

Παράλληλα τόνισε πως μόλις ένα από τα 70 εμβόλια που δοκιμάζονται έχει περάσει στην φάση 2 των δοκιμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σχετικά με την στρατηγική μετάβασης στην επόμενη φάση, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτή θα στηρίζεται στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, της προστασίας όλων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Πρέπει να είναι ελεγχόμενη αυτή η μετάβαση ώστε να μην θυσιαστεί αυτή η προσπάθεια. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα αξιολογούνται για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ληφθούν νέα μέτρα. Όσο υπάρχουν συνεχιζόμενες επιδημίες σε κάποιες περιοχές, σε χώρους υψηλού κινδύνου πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή.

«Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις», είπε ο λοιμωξιολόγος για την αναστολή μέτρων σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι είναι μικρά τα βήματα και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια μαγική συνταγή.

«Η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι το ζητούμενο καθώς και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της άρσης των μέτρων, η αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη σε διάφορους εργασιακούς τομείς, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στις κοινωνικές δραστηριότητες σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ