Σκοπελίτικη στριφτή πίτα με απάκι και άνθη λεμονιάς


Πώς να μην αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις αυτή η συνταγή, που ενώνει αναπάντεχα γεύσεις και αρώματα του Αιγαίου; Ο σεφ δίνει τη σπιτική δοσολογία για 1 μεγαλούτσικη πίτα.

Υλικά
λάδι για το τηγάνισμα
Για τη ζύμη

4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι περίπου
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο +λίγο επιπλέον, για το άλειμμα
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
1 κουτ. γλυκού ρακή ή τσίπουρο
Για τη γέμιση

200 γρ. ξινομυζήθρα, τριμμένη
50 γρ. απάκι κρητικό, πολύ ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα

100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1-2 κουτ. γλυκού γλυκό κουταλιού άνθη λεμονιάς (σε παντοπωλεία)
1 κουτ. σούπας νωπή γύρη (σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα)
λίγο ξύσμα λάιμ ή πράσινου λεμονιού
Διαδικασία
Γέμιση: Ανακατεύουμε το τυρί με το απάκι και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ζύμη: Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ πάγκου και σταδιακά προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο, δουλεύοντας τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το ξίδι και το ποτό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε ζύμη σφιχτή και λεία. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό. Τη βάζουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40 λεπτά.

Πίτα: Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με διαστάσεις περίπου 35 x 5 εκ. Το λαδώνουμε και αδειάζουμε τη γέμιση κατά μήκος της άκρης της μακριάς πλευράς του φύλλου. Έπειτα τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ ρολό-φλογέρα, καλύπτοντας τη γέμιση. Βρέχουμε με ελάχιστο νερό τις άκρες για να κολλήσουν, το στρίβουμε σε σαλίγκαρο και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξει. Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο λάδι σε ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος, μέχρι να φτάσει τους 160°C (δηλαδή σε φωτιά μέτρια προς δυνατή). Βυθίζουμε προσεκτικά την πίτα στο λάδι και την τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά. Τη στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, τη διακοσμούμε με μικρές κουταλιές από γιαούρτι και σκορπίζουμε πάνω της το γλυκό με άνθη λεμονιάς, τη γύρη και το ξύσμα.

Στο ποτήρι μας ένα ξηρό Μοσχάτο.

Συνταγή: Αστέριος Κουστούδης

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ