Κορονοϊός: Αυτό είναι το προφίλ όσων παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός – Όλες οι Ειδήσεις:  Τι αναφέρει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία συμμετέχει στους εν εξελίξει ελέγχους

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του SARS COV προσπάθεια της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κλιμάκια της Αρχής διενήργησαν ελέγχους σε 1055 σημεία ενδιαφέροντος (892 Αθήνα και 163 Θεσσαλονίκη) σε διάστημα πέντε ημερών (από 06.04 έως 10.04.2020).

Οι Επιθεωρητές – ελεγκτές προέβησαν σε συστάσεις στους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρέθηκαν ανοικτά κατά παράβαση των μέτρων, σε πολίτες οι οποίοι δεν έφεραν βεβαίωση μετακίνησης καθώς επίσης και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι συνωστίζονταν έξω από τράπεζες χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, Super Market, εκκλησίες, take-away, delivery, δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, φαρμακεία, σταθμούς μετρό και εκκλησίες.

Περιοχές διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης:

-Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού

-Δήμος Αθηναίων (4η Δημοτική Ενότητα)

-Δήμος Πειραιά, Δήμος Αθηναίων (6η Δημοτική Ενότητα)

-Δήμος Αθηναίων (Πλάκα)

-Δήμος Ιλίου

-Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη

-Δήμος Θεσσαλονίκης

Γενικές διαπιστώσεις ως προς τους 820 πολίτες που μετακινούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

-Το 58% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 31-60

-Το 25% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 61 ετών και άνω

-Το 10% ανήκει στις ηλικίες 10 έως 30 ετών

-58 πολίτες δεν είχαν βεβαίωση μετακίνησης (οι 9 στη Θεσσαλονίκη)

-19 πολίτες με βεβαίωση χωρίς ημερομηνία

-Εννέα πολίτες χωρίς βεβαίωση δήλωσαν άστεγοι

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Οι ανόητοι στα χρόνια της πανδημίας – Δείτε τις φωτογραφίες και θα πειστείτε!

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης του φονικού ιού στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές παραμένουν «αλώβητες»

Κορονοϊός – Έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins προειδοποιεί: Oι συνέπειες του ιού στους πνεύμονες

Γενικές παρατηρήσεις:

-Υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης.

-Συχνότεροι λόγοι μετακίνησης: Εργασία, τράπεζα, super market, φαρμακείο, βόλτα κατοικίδιου σε ελέγχους που διενεργήθηκαν τις πρωινές ώρες.

-Τα μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία (60 και άνω) χρησιμοποιούν κυρίως χειρόγραφες βεβαιώσεις.

-Η πλειοψηφία έχει κάνει χρήση sms.

-Σε πολλές χειρόγραφες βεβαιώσεις δεν αναφέρεται ο κωδικός της μετακίνησης αλλά περιγράφεται ο λόγος, ενώ απουσιάζει η αναγραφή της ημερομηνίας.

Ενημέρωση και παροχή συστάσεων-οδηγιών:

-Σε ιδιοκτήτες 8 εμπορικών καταστημάτων που βρέθηκαν ανοικτά κατά παράβαση, οι οποίοι τα έκλεισαν αμέσως (καταστήματα ενδυμάτων και βιβλιοπωλείο)

-Σε ιδιοκτήτη/υπεύθυνο εστιατορίου στον Δ. Νίκαιας –Αγ. Ιωάννη Ρέντη που εκτελούσε υπηρεσίες παρασκευής γευμάτων-εδεσμάτων και διάθεσής τους μέσω διανομής κατ’ οίκον και επιτόπιας διανομής (takeaway), ο οποίος είχε αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Σε δεύτερο έλεγχο του καταστήματος περίπου μετά από μία ώρα είχε συμμορφωθεί πλήρως.

-Για την τήρηση των αποστάσεων στις ουρές αναμονής και ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. αντισηπτικά εντός των καταστημάτων/υπηρεσιών)

-Για την έκδοση βεβαιώσεων προ της μετακίνησης για τα άτομα που δεν το είχαν πράξει ή στην ορθή αναγραφή των δηλωθέντων.

-Για την επικαιροποίηση των ανακοινώσεων σε καταστήματα ως προς τον αριθμό των εισερχομένων σε αυτά ανάλογα το εμβαδό τους.

Στον δήμο Ιλίου: Αρκετοί εκ των ελεγχθέντων πολιτών επέδειξαν βεβαιώσεις μετακίνησης στις οποίες ανέγραφαν άνω του ενός λόγου μετακίνησης (πχ μετάβαση σε τράπεζα αλλά και σε κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, κλπ). Επίσης, παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός πολιτών να κυκλοφορεί σε δρόμους και πεζοδρόμους του Δήμους.

Στην Πατησίων – Κυψέλη (Φωκίωνος Νέγρη): Παρατηρήθηκε ότι αριθμός πολιτών (κυρίως της ηλικιακής ομάδας 60-80) εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν με βεβαιώσεις χωρίς ημερομηνία. Παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός σε υποκαταστήματα Τραπεζών ενώ ήταν ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση του κοινού στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

Σε Μοναστηράκι – Πλάκα: Η διαπίστωση των κλιμακίου είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 84% αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και εφαρμόζουν τα μέτρα και τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Όσον αφορά τον έλεγχο των καταστημάτων, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε καθολική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν εντοπίστηκε παράβαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ