Κορονοϊός: Αγωνία στην κυβέρνηση για το συνωστισμό στις αγορές και οι παρέες το Πάσχα


Προβληματισμό για το αν θα τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι εικόνες από τις ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα, καθώς και τα «καλέσματα» σε βεράντες και αυλές, τα οποία θα είναι και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν την Κυριακή του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν σήμερα το φως το δημοσιότητας, πολλοί ήταν οι πολίτες που έσπευσαν τελευταία στιγμή να προμηθευτούν να κάνουν τις προμήθειες τους για το τραπέζι του Πάσχα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κόσμος να συνωστίζεται σε ουρές και να προκαλεί ανησυχία για το αν τέτοιου είδους περιστατικά θα μπορούσαν να «τινάξουν στον αέρα» την προσπάθεια των προηγούμενων ημερών, με την καμπύλη της πανδημίας να τείνει πλέον προς την «επιπέδωση».

Η αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου στους πρώτους κιόλας κινδύνους ήταν άμεση. Παρατάθηκε το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ για μιάμιση ώρα και τα καταστήματα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή (17/04), έκλεισαν στις 20.30 και όχι στις 19:00 που είχε αρχικά προγραμματισθεί. Συναγερμός όμως έχει σημάνει για τον κίνδυνο εικόνες σαν τις σημερινές να επαναληφθούν και αύριο, αλλά κυρίως οι φόβοι εστιάζονται στο τι θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα στις γειτονιές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν μπει ήδη στον πειρασμό να καλέσουν γείτονες ή συγγενείς ακόμη και για μικρής διάρκειας επισκέψεις, με καταστρατήγηση των κωδικών μετακίνησης, είτε του κωδικού για «παροχή βοήθειας» είτε εκείνου για τη «σωματική άσκηση» και «βόλτα κατοικίδιου». Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει «σχέδιο» και για αυτό το ενδεχόμενο και από τις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (18/04) έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις έχουν διπλασιαστεί και θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι αυτό το τριήμερο επί ποδός θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η χώρα μας να διατηρήσει την καλή επιδημιολογική εικόνα και εκφράζεται με φθίνοντα αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ειδικά την τελευταία εβδομάδα. Οι ειδικοί από την πλευρά τους έχουν τονίσει ότι αυτή η καλή εικόνα δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό, καθώς είναι «εύθραυστη» και η λάθος συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει εντελώς την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει επισημάνει ότι ακόμη και οι λίγοι «είναι ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε χτίσει με τόση προσπάθεια». Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς έχει καταστήσει σαφές ότι και το Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους «στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων».

Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων

Οι ημέρες μέχρι το Πάσχα θεωρούνται – από την κυβέρνηση – οι πιο κρίσιμες. Και αυτό, γιατί θα κρίνουν εάν η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι κοντά ή εάν θα δοθεί παράταση και πέραν της 27ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις είναι θετικές, η αύξηση των κρουσμάτων ακολουθεί μία ομαλή πορεία και επομένως δεν αποκλείεται τα μέτρα σταδιακά να αρχίσουν να χαλαρώνουν, ώστε βήμα – βήμα να ξεκινήσει και η αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς.

Μάλιστα, εάν όλα πάνε καλά, τότε πριν από τις 27 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των περιορισμών και ίσως αυτό να γίνει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με κάποιο νέο μήνυμα προς τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία που θα παραδώσει η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ στην κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Καταλύτης για τις αποφάσεις θα είναι βεβαίως το εάν οι πολίτες θα επιδείξουν πειθαρχία αυτή την κρίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαιτέρως την Κυριακή του Πάσχα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ