Στουρνάρας για κόκκινα δάνεια: Γρήγορα να υπάρξει bad bank στην Ευρωζώνη

Αξιωματούχοι της ΕKT έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας (bad bank) στην Ευρωζώνη ώστε να απομακρυνθούν «τοξικά» δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Οι Financial Times με δημοσίευμα τους αποκάλυψαν πως αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην Ευρωζώνη για την απομάκρυνση «τοξικών» χρεών από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το σχέδιο δημιουργίας bad bank προωθείται από την ΕΚΤ, καθώς στην κεντρική τράπεζα ανησυχούν πως η πανδημία θα προκαλέσει νέα αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζοντας την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Κατά τους FT, οι σχετικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη μεταξύ EKT και Κομισιόν με τις Βρυξέλλες να αντιτίθενται στην ιδέα.

Στουρνάρας: «Το μάθημα της κρίσης είναι ότι μόνο με μια bad bank μπορείς να ξεφορτωθείς γρήγορα τα NPLs»

Οι FT στο δημοσίευμα τους έχουν και δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε: «Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια κακή τράπεζα μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα NPL. Θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Αλλά πρέπει να συμβεί γρήγορα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ και της Κομισιόν, με τους πρώτους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις κεφαλαιαγορές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης «τοξικών δανείων», αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους στην Eυρωζώνη και αποτελεί κληρονομιά της κρίσης χρέους 2010-15 που ώθησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το Eυρωζώνη.

Οι ελληνικές τράπεζες τα τέσσερα χρόνια έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια τους περίπου κατά 40% . Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα το σχέδιο των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι να πουλήσουν περισσότερα από 32 δισ. ευρώ NPL, αυτό βέβαια όπως αναφέρει το δημοσίευμα μπορεί να «φερνάρει» λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξυγιάνουν οι τράπεζες γρήγορα τους ισολογισμούς τους είναι μέσω μιας bad bank.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ