Γιατί κατρακύλησε ο μαύρος χρυσός σε ιστορικά χαμηλά – Η μεγαλύτερη πτώση από το 1983


Στα -37,63 δολάρια έκλεισε η τιμή για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου αμερικανικού αργού το Μάιο – Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει την Τρίτη.  

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό.

Η τιμή του πετρελαίου άγγιξε ιστορικό χαμηλό από την έναρξη των συναλλαγών το 1983. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Οι αγορές πετρελαίου «βυθίζονται» εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες αλλά και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω του κορονοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών μεταξύ των οποίων η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) για μείωση της προσφοράς, φαίνεται πως ότι δεν ήταν αρκετές ώστε να ανακόψουν την «κατρακύλα» των τιμών, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα παρέμβαση.

Η πτώση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες:

Από την μία, η σημαντική ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και άρα χαμηλή ζήτηση πετρελαίου και κατά δεύτερον ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στο οποίο «παγιδεύτηκαν» επενδυτές οι οποίοι είχαν αγοράσει futures Μαΐου με σκοπό να τα πουλήσουν ακριβότερα πριν τη λήξη τους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) είναι σε μηνιαία βάση και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να παραλάβει μια ποσότητα πετρελαίου στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή.

Τα futures Μαΐου, λήγουν αύριο και οι επενδυτές θέλησαν να τα πουλήσουν πριν τη λήξη. σε υψηλότερη τιμή γιατί αλλιώς θα πρέπει να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν στο συμβόλαιο γιατί η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γίνεται με φυσικό τρόπο (ο κάτοχος παραλαμβάνει πετρέλαιο και όχι χρήματα).

Φυσικά όσοι αγοράζουν πετρέλαιο δεν είναι αυτοί που θα πάρουν τα βαρέλια σπίτι τους αλλά χρηματιστές που επενδύουν στο χρηματιστήριο. Έτσι,θέλησαν να «ξεφορτωθούν» άμεσα τον μαύρο χρυσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα νούμερα είναι «πλασματικά» καθώς η τιμή του πετρελαίου, ασφαλώς, δεν έχει καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (δεν πληρώνει κανείς τον αγοραστή πετρελαίου) και αυτό αφορά μόνο τα futures του Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο του επόμενου μήνα (Ιουνίου) αν και γνώρισε μεγάλες πιέσεις, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Μαΐου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30. Συνεπώς έχουμε πολλά να δούμε ακόμα…

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ