Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Η επικρατέστερη ημερομηνία για τις Πανελλήνιες 2020

Κορονοϊός – Πανελλήνιες 2020: Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επόμενη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Είναι, λοιπόν, πιθανό στα μέσα Μαΐου να επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και παράλληλα να ανοίξουν τα φροντιστήρια που αυτοί παρακολουθούν.

Το αν θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων ή αν θα ολοκληρωθεί η χρονιά πρόωρα, παραμένει ακόμα υπό εξέταση.

«Τα στοιχεία έως τώρα είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα έχουν αποδώσει καρπούς. Θα περιμένουμε τα δεδομένα και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για την επόμενη ημέρα. Όταν βγούμε από την καραντίνα θα είμαστε σε μία καθημερινότητα διαφορετική», ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι «έχουμε εναλλακτικά σχέδια».

Ξεκαθάρισε δε, ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου, είναι οι Πανελλαδικές να διενεργηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στις κανονικές ημερομηνίες.

«Οι Πανελλαδικές είναι βασική μας προτεραιότητα. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνουν και να γίνουν όσο πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες δηλαδή να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εδώ και πολλές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας έχει καταστρώσει σχέδια για τις διάφορες πιθανότητες», επεσήμανε η Νίκη Κεραμέως.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός – Πέτσας: Διάγγελμα Μητσοτάκη για την έξοδο από την καραντίνα – Πότε θα γίνει

Κορονοϊός: Η επόμενη μέρα της καραντίνας – Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα – Εβδομάδα αποφάσεων

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τα αντισώματα των Ελλήνων; Τα ευχάριστα νέα για τη χώρα μας και τα τεστ

Σχετικά με τα Πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο καθώς το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως.

Τα σενάρια

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αρχής γενομένης από την 11η Μαΐου.

Ωστόσο, η επιστροφή αυτή θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, σταδιακή και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το σχέδιο για την σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ειδική ομάδα των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρες πλάνο θα έχει σχεδιαστεί έως τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, ενώ τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν από τις 10 Μαΐου και μετά.

Όπως είναι φυσικό, το σχέδιο για την επαναφορά των μαθητών στα θρανία, θα δίνει προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες 2020, εστιάζοντας κυρίως σε επαναλήψεις μετά την περικοπή της εξεταστέας ύλης.

Αν ανοίξουν τα σχολεία και για τους υπόλοιπους μαθητές, πέραν των υποψηφίων των πανελλαδικών, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει εντολή για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, παράταση του σχολικού έτους και αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά.

Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2020

Αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης των Πανελλήνιων 2020, όλα δείχνουν ότι δρομολογείται η περίπτωση του τέλους Ιουνίου, καθώς το υπουργείο Παιδείας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο του Σεπτεμβρίου, αφού μία τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τους υποψηφίους.

Κι αυτό, όχι μόνο λόγω καιρικών συνθηκών αλλά γιατί έπειτα από μία μακρά περίοδο περιορισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να προετοιμάζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις πανελλαδικές.

Πάντως, το σενάριο που εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο σχετικά με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών είναι να πραγματοποιηθούν κάτω από πρωτοφανή αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Εξετάζεται σε αυτό πλαίσιο να γίνονται οι εξετάσεις καθημερινά, κι όχι μέρα παρά μέρα, με εξέταση ενός μαθήματος ανά κατεύθυνση κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας όλα τα σχολεία και όλες τις αίθουσες κάθε συγκροτήματος, ακόμα και γειτονικών γυμνασίων ή δημοτικών, με στόχο να δημιουργηθούν τάξεις εξέτασης το πολύ 5 με 6 υποψηφίων.

Για να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις μάλιστα, όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο δικό τους σχολείο.

Αυτό βέβαια θα αυξήσει τον αριθμό των εξεταστικών κέντρων και σε κάποιο βαθμό το κόστος των εξετάσεων, καθώς θα χρειαστούν περισσότεροι επιτηρητές και μεγαλύτερος όγκος γραφικής ύλης, ωστόσο η υγειονομική κρίση που ζούμε δεν επιτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Έτσι, όσον αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων, επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι να πραγματοποιηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη χρονική περίοδο, δηλαδή εντός Ιουνίου.

Μάλιστα, οι πιο πιθανές ημερομηνίες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαρροές, είναι η 22η και η 29η Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ