Κορονοϊός: Ελπίδα από δύο φάρμακα – Ίσως σταματούν την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό


Μια αυστραλιανή κλινική δοκιμή για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας δύο φαρμάκων σε ασθενείς με το COVID-19 ξεκίνησε την Τρίτη (21/04) στο Royal Melbourne Hospital, με σχέδια να επεκταθεί σε περισσότερα από 80 νοσοκομεία.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Δρ. Steven Tong, έχει ήδη αρχίσει την εγγραφή ασθενών στη μελέτη AustralaSian COVID-19 Trial (ASCOT). Το δείγμα θα απαρτίζεται από νοσηλευόμενους ασθενείς από περισσότερα από 70 νοσοκομεία της χώρας και 11 της Νέας Ζηλανδίας, όπως μεταδίδει το xinhuanet.com.

Η μελέτη θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του αντι-ιικού συνδυασμού λοπιναβίρη/ριτοναβίρη (φάρμακο που χορηγείται στους πάσχοντες από HIV/AIDS) και της υδροξυχλωροκίνης, (φάρμακο που χορηγείται επίσης στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά και για πρόληψη και θεραπεία της ελονοσίας).

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα δύο φάρμακα έχουν την ικανότητα να σταματούν τον SARS-CoV-2 από το να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα λήξει η καραντίνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κορονοϊός: Θα πάμε διακοπές φέτος; Η απάντηση από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα

Κορονοϊός: Προσοχή! Μέχρι πότε ισχύουν τα έκτακτα μέτρα και τα τσουχτερά πρόστιμα

«Ο στόχος της μελέτης ASCOT είναι να εξετάσει εάν η χρήση αυτών των φαρμάκων θα αποτρέψει την επιδείνωση της υγείας των ασθενών στο σημείο που χρειάζονται αναπνευστήρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σχεδιάσαμε την έρευνα ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο από τα φάρμακα αποδειχθεί αποτελεσματικό τότε θα επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτό. Αντιθέτως, αν κάποιο δεν λειτουργεί ή προκαλεί παρενέργειες, τότε θα διακόψουμε την έρευνα», εξηγεί ο Δρ. Steven Tong.

Ωστόσο, κινεζική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Press κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη δεν βελτιώνει το κλινικό αποτέλεσμα των ασθενών με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ