Πετρέλαιο: Πτώση ρεκόρ της ζήτησης το 2020 – Βουτιά 43% για το συμβόλαιο του Ιουνίου


Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί την αγορά πετρελαίου μετά την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο –Βουτιά 43% για το συμβόλαιο του Ιουνίου. 

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι το Ριάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι «παρακολουθεί από κοντά τις αγορές πετρελαίου και είναι έτοιμο να λάβει κάθε επιπρόσθετο μέτρο», αφότου οι τιμές του αργού έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό.

Πρώτος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του με τη Ρωσία προκειμένου να εφαρμόσει τις μειώσεις (της παραγωγής) για τα επόμενα δύο χρόνια» συμπληρώνει το SPA, επικαλούμενο το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η κυβέρνηση.

ΟΠΕΚ – Τηλεδιάσκεψη μετά τη δραματική «βουτιά» του πετρελαίου -Μειώνεται η παραγωγή «μαύρου χρυσού»

Πολλές χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες, παραγωγοί πετρελαίου, που δεν μετέχουν στον Οργανισμό, συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης την «δραματική κατάσταση» που υφίσταται.

Σε αυτήν την «ανεπίσημη» συζήτηση, οι συμμετέχοντες «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προσαρμόσουν την παραγωγή πετρελαίου» με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 12 Απριλίου, ανέφερε σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο ΟΠΕΚ.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από τον Μάιο.

Οι προηγούμενες αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών μεταξύ των οποίων η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) για μείωση της προσφοράς, φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να σταματήσουν την κατρακύλα του μαύρου χρυσού.

Ο μαύρος χρυσός έγινε ανεπιθύμητος

Με την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, να αναμένεται σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να φθάσει τα 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η παραγωγή εξακολουθεί να πλεονάζει και η χωρητικότητα των αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να εξαντληθεί στα μέσα Μαΐου.

Τη Δευτέρα 20/04 θες Δευτέρα σημειώθηκαν κάποιες εξελίξεις που κανένας δεν μπορούσε να τις προβλέψει. Το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου του αμερικανικού ελαφρού αργού πέρασε κάτω από το μηδέν, καταγράφοντας ημερήσια πτώση της τιμής άνω του 300%, αλλά και το μεγαλύτερο spread σε σχέση με το προθεσμιακό συμβόλαιο του επομένου μηνός.

Κέρδη ρεκόρ 126%, το συμβόλαιο του Μαΐου – Βουτιά 43% για το συμβόλαιο του Ιουνίου

Τη Δευτέρα (20/04/2020) τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου παραδόσεως Μαΐου, βρέθηκαν να καταγράφουν αρνητική τιμή στα 40 δολάρια το βαρέλι,ενώ την Τρίτη (21/04/2020) και η τιμή του αργού παραδόσεως Ιουνίου βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση. Συγκεκριμένα, χάνει 65% υποχωρώντας κάτω από τα 7 δολάρια το βαρέλι. Και το Brent, όμως, βρίσκεται σε σημαντική πτώση περίπου 30% κάτω από τα 19 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 8,86 δολάρια ή κατά 43,6% στα 11,57 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά ημέρας άγγιξε τα 6,50 δολάρια. Σε επίπεδο πιο ενεργών συμβολαίων, η τιμή έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1999.

Αντίθετα, το συμβόλαιο του Μαΐου που έληξε στο τέλος των σημερινών συναλλαγών, έκλεισε στα 10,01 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας άλμα 47,64 δολαρίων ή 126,6% την Τρίτη -η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος που έχει καταγραφεί. Το rebound ήρθε μετά την κατάρρευση της τιμής τη Δευτέρα κατά 306% που την οδήγησε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι στη λήξη των συναλλαγών.

Το brent παραδόσεως Ιουνίου έχασε 6,24 δολάρια ή 24,4% στα 19,33 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Η τιμή γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιανουάριο του 1991.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Θα πάμε διακοπές φέτος; Η απάντηση από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα

Κορονοϊός: Η επόμενη μέρα της καραντίνας – Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα – Εβδομάδα αποφάσεων

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τα αντισώματα των Ελλήνων; Τα ευχάριστα νέα για τη χώρα μας και τα τεστ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ