ΟΗΕ – ΔΟΕ: Ο κορονοϊός οδηγεί προς μια ανθρωπιστική καταστροφή

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Σύμβολο πρωτόγνωρων οικονομικών αναταράξεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου πέρασε τη Δευτέρα σε αρνητικό έδαφος, φτάνοντας στα -38 δολάρια.

Η τιμή του μαύρου χρυσού ανέκαμψε στη Wall Street, περνώντας ελαφρά πάνω από το μηδέν. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας θάλασσας έπεσε κάτω από τα 20 δολάρια λίγο μετά, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2001.

Η γενικευμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας, με τα αυτοκίνητα καθηλωμένα στα γκαράζ και πολλά εργοστάσια να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, προκάλεσε υπεραφθονία πετρελαίου που ανάγκασε τους μεσίτες του μαύρου χρυσού να πληρώσουν για να απαλλαγούν από τα βαρέλια που είχαν δεσμευτεί να αγοράσουν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έγιναν πρώτος παραγωγός πετρελαίου του οποίου όμως το κόστος εξόρυξης είναι υψηλό, αυτή η ιστορική κατάρρευση απειλεί ολόκληρο τον τομέα και οδήγησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει από την κυβέρνησή του να καταρτίσει ένα σχέδιο διάσωσης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Κορονοϊός: Λύθηκε το «ιατρικό μυστήριο»; Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Κορονοϊός: Γιατί ζήτησε «συγγνώμη» από τους Έλληνες ο Σωτήρης Τσιόδρας

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προειδοποίησε σήμερα ότι «η κρίση της Covid-19 έχει καταστροφικές συνέπειες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες», μέσω των «μαζικών απωλειών, στην παραγωγή και τις θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς».

«Ο κόσμος της εργασίας διέρχεται τη χειρότερη διεθνή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η Αλέτ φαν Λιρ, διευθύντρια τομεακών πολιτικών της ΔΟΕ. «Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιθανόν σοβαρός και διαρκής».

Στην Ευρώπη, η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον ιό μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας 60 εκατομμυρίων εργαζομένων, με περικοπές μισθών και απολύσεις, προειδοποίησε σήμερα η αμερικανική συμβουλευτική εταιρία McKinsey.

Η πανδημία μπορεί «σχεδόν να διπλασιάσει το ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας τους επόμενους μήνες», εκτιμά η συμβουλευτική εταιρία, για την οποία η εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από την «αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία».

Υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χιλή εκτίμησε επίσης την Τρίτη ότι η Λατινική Αμερική θα γνωρίσει φέτος τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, με μια αναμενόμενη πτώση 5,3% του ΑΕΠ λόγω των συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής.

Αντιμέτωπος με αυτό που ονόμασε «αόρατο εχθρό» για τον κορονοϊό, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «αναστείλει προσωρινά» τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να «προστατεύσει τις θέσεις εργασίας» των Αμερικανών.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή τον Νοέμβριο του 2020 και του οποίου ο περιορισμός της μετανάστευσης είναι ένας από τους στόχους του, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει αυτό το μέτρο και για πόσο χρονικό διάστημα.

Είχε ήδη περιορίσει από τον Ιανουάριο τα ταξίδια με την Κίνα, πριν απαγορεύσει τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ