Χωρίς πιστούς ο εορτασμός της Ροτόντας του Αγίου Γεωργίου – Παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας


Κορονοϊός: Χωρίς πιστούς, αλλά παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, θα εορτάσει φέτος στις 23 και 24 Απριλίου η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, η μοναδική Ροτόντα της Μέσης Ανατολής που συνδέει την ιστορία της με τη γέννηση του Χριστιανισμού αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στην αιγυπτιακή ιστορία.

Το μοναστήρι λέγεται πως είναι θεοβάδιστο, καθώς σύμφωνα με την παράδοση το χώρο επισκέφθηκε η Αγία Οικογένεια, όταν ο Ιωσήφ με την Παναγία και το βρέφος Ιησού έφτασαν στην Αίγυπτο για να σωθούν από τον Ηρώδη και λέγεται ότι ήπιαν νερό από το πηγάδι της Μονής που σώζεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, στο χώρο αυτό φυλακίστηκε ο Άγιος Γεώργιος.

Η Ιερά Μονή είναι κτισμένη σε ένα ρωμαϊκό φρούριο, που φιλοξένησε αργότερα ένα βυζαντινό ναό του 5ου μ.Χ. αιώνα, στα θεμέλια του οποίου είναι η κτισμένη η σημερινή Ροτόντα, ο μοναδικός ναός σε κυκλικό σχήμα στη Μέση Ανατολή.

Η σημερινή μορφή του μοναστηριού αποτελεί σήμα κατατεθέν σε πολλά ρεπορτάζ των αιγυπτιακών ΜΜΕ, καθώς είναι ένα από τα ομορφότερα στη χώρα και ξεχωρίζει με την επιβλητική θέση του στο χώρο που κάποτε άρχιζε να κτίζεται η σημερινή πρωτεύουσα της Χώρας του Νείλου, το 970 μ.Χ..

Άλλωστε, τη μεγάλη ιστορική σημασία του χώρου αποδεικνύουν και τα πολλά εκκλησάκια που είναι κτισμένα κάτω από τον κυρίως ναό, σε κατακόμβες, μέχρι και σε επτά ορόφους κάτω από το επίπεδο του Καθολικού της Μονής. Ενώ, μία ακόμη μοναδικότητα του ναού είναι η παρουσία δύο αμβώνων, από τους οποίους οι διάκονοι διάβαζαν το ευαγγέλιο στην ελληνική και την αραβική γλώσσα.

Τα παλαιότερα χρόνια, όλοι σχεδόν οι Αιγυπτιώτες έκαναν τάμα να ξεκινήσουν να περπατάνε από το κέντρο του Καΐρου για να φτάσουν στο παλαιό Κάιρο και να ανέβουν τα πολλά σκαλιά του ναού για να προσκυνήσουν τον Άγιο Γεώργιο, που δεσπόζει στην είσοδο με μία μαρμάρινη τοιχογραφία, να τον δείχνει να νικά τον δράκοντα, μία εικόνα προσιτή ακόμη και στους Μουσουλμάνους οι οποίοι, και εκείνοι, έρχονταν να πάρουν από τη χάρη του Αγίου.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Έτσι θα γίνονται τα αεροπορικά ταξίδια από εδώ και πέρα – Πώς θα είναι οι θέσεις

Κορονοϊός: Ο πλανήτης πριν και μετά τον φονικό ιό – Απίστευτες εικόνες

Κορονοϊός: Σάλος! Χάκερς επιτέθηκαν στο Ινστιτούτο Iολογίας της Ουχάν – Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα

Μαζί με το μοναστήρι όμως υπάρχει και ένα σπουδαίο κομμάτι του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθώς εκεί βρίσκεται και το Ελληνικό νεκροταφείο του Καΐρου, όπου βρίσκονται αναπαυμένοι Αιγυπτιώτες, σε μία έκταση 17.000 τ.μ. Στο υπόγειο του ναού, βρίσκονται οι τάφοι Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Ο επιβλητικός ναός με τη σημερινή του μορφή που αναγέρθηκε το 1904 επί Πατριάρχου Φωτίου, έχει εμβαδόν 784 τ.μ. και ύψος 22 μέτρα με τη βάση του τρούλου του με τα 16 παράθυρα, να συγκρατείται από 8 υψηλούς κίονες με κορινθιακά κιονόκρανα. Ο Παντοκράτορας είναι έργο του Αιγυπτιώτη Παρθένη. Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ανακαινίστηκε πλήρως από τον εφοπλιστή και διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, και εγκαινιάστηκε το 2015.

Φέτος, το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου που κατά παράδοση εορτάζει πάντοτε την Πέμπτη και Παρασκευή μετά από κάθε Πάσχα, δεν θα δεχτεί πιστούς λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Εκεί, θα είναι μόνον ο Πατριάρχης Θεόδωρος με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Μητροπολίτη Μέμφιδος, Νικόδημο και τον κλήρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Έτσι, κεκλεισμένων των θυρών, θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη, οι ψαλμοί του Αγίου και η ιστορική εκκλησία θα εορτάσει, με τη νοερή μόνον παρουσία του Αιγυπτιωτών όλου του κόσμου, που το θεωρούν ως το μεγαλύτερο προσκύνημά τους, το μεγάλο τους τάμα…

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ