Κορονοϊός: Πέθανε και τέταρτος ασθενής μέσα σε λίγες ώρες – 125 οι νεκροί στην Ελλάδα


Σε 125 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης (23/04) κατέληξε ακόμη ένας ασθενής

Ένας 63χρονος άντρας έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Πέμπτης στο Θριάσιο Νοσοκομείο κι έγινε, έτσι, το 125ο θύμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 63χρονος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι κατέληξε ένας 90χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

Ακόμη ένας ασθενής 88 ετών που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα νοσήματα εξέπνευσε τα ξημερώματα της Πέμπτης και ένας ακόμη 76 ετών άφησε την τελευταία του πνοή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα το απόγευμα της Τετάρτης, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 7, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.408.

Από αυτά, 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.124 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 55 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει, τόσο τις μεταναστευτικές, όσο και τις τοπικές κοινότητες

Σταθεροποίηση της μεταδοτικότητας του ιού

Σημείωσε ότι σήμερα στην επιτροπή συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η στρατηγική άρσης των μέτρων κι έγιναν τοποθετήσεις από επιστήμονες της επιτροπής και του ΕΟΔΥ καθώς και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης. Από 2 διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του R0 πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία. Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του Covid-19 στον πληθυσμό.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η συζήτηση στην Επιτροπή Επιστημόνων συνεχίζεται, και δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση σήμερα. Ως προς τη λειτουργία των δομών Υγείας και των χειρουργείων, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως θα υπάρξει τοποθέτηση της Επιτροπής μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Παράλληλα, συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό για τη φάση της άρσης των μέτρων που θα ακολουθήσει, και αυτή θα αφορά κλειστούς χώρους. «Θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση στη χρήση της μάσκας», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Χαρδαλιάς: Η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς».

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, να παραμείνουν στο σπίτι και ανακοίνωσε ότι σε φάση επεξεργασίας στα εργαστήρια βρίσκονται 177 δείγματα από την περιοχή, που αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ