Κορονοϊός: Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη αποδείχθηκε αναποτελεσματικό σε κλινική δοκιμή στην Κίνα

Κορονοϊός – Όλες οι Ειδήσεις: Το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας από τις πρώτες κλινικές δοκιμές –η οποία διεξήχθη στην Κίνα– και δημοσιεύτηκαν πρόωρα, υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times.

Μια σύνοψη των συμπερασμάτων αναρτήθηκε, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Πολλές δοκιμές είναι σε εξέλιξη για τη ρεμδεσιβίρη αλλά και άλλα φάρμακα. Ωστόσο η είδηση αυτής της αποτυχίας είναι σκληρό πλήγμα για την επιστημονική κοινότητα που είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες σε αυτό το αντιιικό φάρμακο, εν αναμονή της ανάπτυξης ενός εμβολίου για την Covid-19, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από του χρόνου.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα έρχονται σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες επεξεργάζονται σχέδια για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας τους.

Η κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι «η ρεμδεσιβίρη (…) δεν βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών και δεν μειώνει την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα», αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται το έγγραφο το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΫ.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Προ των πυλών το «καλοκαίρι του Covid-19» – Πώς θα είναι φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές

Αποκάλυψη: Πότε θα ανοίξει και τι – Οι ημερομηνίες

Κορονοϊός – Τσιόδρας: Πού θα φοράμε μάσκα – Οδηγίες για τη σωστή χρήση της

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε κατά λάθος, χωρίς να έχει αξιολογηθεί προηγουμένως από ειδικούς.

Στην τυχαιοποιημένη μελέτη συμμετείχαν 237 ασθενείς, με μια ομάδα (158 άνθρωποι) να λαμβάνει το φάρμακο και μια άλλη (79 άνθρωποι) να λαμβάνει άλλη θεραπεία. Οι ερευνητές κατέληξαν επιπροσθέτως στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο της Gilead Sciences μπορεί να έχει «σημαντικές» παρενέργειες, καθώς χρειάστηκε να διακόψουν αρκετά γρήγορα τη χορήγησή του σε 18 από τους ασθενείς.

Εκτός της Κίνας, κλινικές δοκιμές με το συγκεκριμένο φάρμακο γίνονται επίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται προσεχώς.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here