Σταϊκούρας: Το κράτος θα συνεισφέρει τις ημέρες που κάποιος δεν δουλεύει


Κορονοϊός: Τα επόμενα βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αρχικά, ανέφερε πως «φεύγουμε από τις επιδοτήσεις και πάμε προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα για να στηρίξουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους».

Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, 20.000 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει ήδη την άρση της αναστολής του προσωπικού τους και θα υπάρξουν πολλές ακόμη «όταν θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία», οπότε θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία.

«Το κράτος, τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει η επιχείρηση δεν θα λειτουργεί η επιχείρηση, θα συνεχίσει να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει, αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι εξετάζεται επιδότηση μισθών 40% ή 60%, τόνισε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της μετάβασης έως την απόλυτη κανονικότητα.

Διευκολύνσεις στην πληρωμή φόρων

Σχετικά με τις πληρωμές φόρων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «προφανώς θα υπάρξουν διευκολύνσεις» και αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις και δόσεις.

Εξήγησε πως η έκταση των ρυθμίσεων αυτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί τώρα «θα το δούμε ανάλογα με την έκταση και την ένταση του προβλήματος».

Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για την α’ κατοικία

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ανακοινώσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

«Θα πράξουμε με αίσθημα δικαίου, προφανώς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αλλά διατηρώντας και την κουλτούρα πληρωμών».

Τόνισε επίσης πως οι συζητήσεις με τους θεσμούς για το θέμα συνεχίζονται, αλλά το χρονικό όριο εξαντλείται. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι υπήρξε και στο παρελθόν διαφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και για την προστασία της α’ κατοικίας.

Θα επεκταθεί η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης – Τι θα γίνει με τους παραγωγούς λαϊκών αγορών

Εντός της εβδομάδας, με ΠΝΠ της κυβέρνησης θα επεκταθεί η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό.

Επίσης, υπεγράφη η ΚΥΑ για τη χορήγηση των 800 ευρώ και στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα. Δίνεται παράταση για την ένταξη έως τις 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα ενταχθούν στην προστασία για περίπου 4.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τους τόπους διαμονής τους.

Οι πληρωμές αναμένονται εντός της εβδομάδας, το αργότερο την επόμενη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ